Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Höjhoppsonsdag 4: Stefan var namnet!

 21 apr, 2004.Att Stefan är ett bra förnamn för höjdhoppare är ingen nyhet. Före dagens S Holm kan man ju peka på exempel som S Karlsson (2.22) och S Fougman (2.10i).
     Att Grundberg är ett bra efternamn för höjdhoppare är heller ingen nyhet. Jan-Erik G vann ju SM 1979 på 2.14.
     Att basketspelare kan ha en hög höjdhoppspotential är likaså välbekant. En av NBA-historiens största legender – Bill Russell – var ju 11:a i världen i höjd samma år som han tog OS-guld i basket 1956. Och Joey Johnson som för några år sedan var stjärna i den svenska basketligan kom faktiskt 6:a i höjdhopp på JVM 1986.
     Det främsta inhemskt svenska exemplet på kombinationen är landslagsspelaren Hasse Albertsson som för drygt 40 år sedan hoppade då mycket gångbara 2.09.
     Så egentligen är det väl bara logiskt att en basketspelare vid namn Stefan Grundberg klarade 2.06 för en dryg vecka sedan när han som avkoppling efter vinterns basketsäsong nu under våren gör några tävlingar för sitt amerikanska universitets friidrottslag!
     22-årige Stefan, som pluggar på Geneva College i Pennsylvania, har sina rötter i Östergötland och även om basketen alltid varit prioritet 1 (pappa Kris var ju landslagsman) finns det ett ungdomsförflutet som friidrottare i UK Sprint (föregångare till nuvarande Söderköpings FIK) och faktiskt klarade han 1.93 redan i fjol i USA.
     Med sina 2.06 har Stefan nu troligen säkrat en start i nationsmästerskapen för den universitetsidrottsorganisation – NAIA - som hans skola tillhör. Så höjdhoppskarriären lär bli åtminstone ytterligare några veckor lång.