Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Höjdhoppsonsdag 5: På spaning efter Kajsa-effekten

My - en av vinterns tolv F14 över 1.60

My - en av vinterns tolv F14 över 1.60
Foto: Hasse Sjögren

 28 apr, 2004.Det brukar hävdas att spektakulära internationella framgångar för eliten är den perfekta ”marknadsföringen” av en idrott hos barn och ungdomar.
     De senaste åren har svensk friidrott verkligen kunnat glädjas åt en exceptionell sådan ”marknadsföring” och rapporterna om rekordtryck på föreningarna från ungdomar som vill börja friidrotta har också duggat allt tätare.
     Men har friidrotten tack vare alla VM- och EM-medaljer och andra topprestationer på sistone verkligen flyttat fram sina positioner och blivit påtagligt attraktivare hos dagens unga idrottstalanger? Kan man t ex spåra någon ”Kajsa-effekt”, dvs att just höjdhoppet just för flickor skulle ha fått ett speciellt uppsving?
     Att bevisa förekomsten av en sådan ”effekt” låter sig inte göra, men finns det alls några konkreta indikationer på ett uppsving? Hur ser utvecklingstrenderna i de yngsta ungdomarnas årsbästalistor ut? Om ”Kajsa-effekten” – att många fler tjejer velat pröva på höjdhopp - är en realitet borde rimligen nivåerna förbättrats.
     Vi har här på friidrott.se sedan sex år tillbaka publicerat årsbästalistor inomhus och tittar man på vad som krävts för 10:e resp 20:e plats i F14 höjd ser det ut på det här sättet år för år fr o m 1999 t o m 2004:
     10:e resultat: 1.55 – 1.57 – 1.54 – 1.56 – 1.56 – 1.60
     20:e resultat: saknas – 1.51 – 1.52 – 1.53 – 1.53 – 1.57.
     Man kan ana sig till en över hela perioden stigande trend – åtminstone vad gäller topp-20 – men det riktigt iögonenfallande är det stora lyftet den just avslutade inomhussäsongen. 2004 står helt i särklass bland de senaste sex vintrarna! Årets 20:e resultat hade ju gett en plats på topp-10 samtliga tidigare år!
     Så nog tycks ”Kajsa-effekten” faktiskt finnas i praktiken och inte bara i teorin!