Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Höjdhoppsonsdag 6: Varifrån kom Jörgen?

Visst kan man börja som 22-åring

Visst kan man börja som 22-åring
Foto: Hasse Sjögren

 5 maj, 2004.Tonåriga raketkarriärer från "nybörjare" direkt upp i åldersklassens elit finns det faktiskt ett antal av i den svenska höjdhopphistorien. Det mest aktuella exemplet är förstås Linus Thörnblad som 15 år gammal kom från fotbollen och inom bara ett par månader blev en 2-metershoppare.
     Sävedalens Jörgen Herrström hade resultatmässigt en likartad utveckling från "total nybörjare" i fjol fram till 2.02 på ISM nu i februari. Men Jörgen skiljer sig i ett väsentligt avseende från Linus och alla de andra "raketerna" - Åldern!
     Ty Jörgen var hela 22 år innan han - genom en märklig mix av tillfälligheter - upptäckte sin höjdtalang och beslöt sig för att se om den gick att utveckla:
     Hösten 2002 kom en tonårig Karlstadkille "nedskickad" av sin gympalärare till Johnny Holms träningsgrupp i Våxnäshallen. Visst hade killen en hopptalang - fast när den skulle omsättas i höjdhopp funkade det inte så vidare värst.
     Men så en söndagsmorgon i april 2003 hängde killens storebror - tillfälligt hemma från trumpetstudier i Göteborg - med till Våxnäshallen. Och trots att denne aldrig tidigare ägnat sig åt höjdhopp gled han direkt över ca 1.85!
     Så samtidigt som lillebror la ned sin höjdhoppskarriär bestämde sig storebror - som alltså var Jörgen Herrström - för att starta sin vid 22 års ålder! Tillbaka på studieorten tog han kontakt med Sävedalens AIK.
     Redan innan utesäsongen var slut hann Jörgen med att klara 1.93 på tävling och nu i vintras fortsatte alltså utvecklingen upp till 2.02.
     (Med den här sjätte miniartikeln avslutas vårens "Höjdhoppsonsdag"-serie här på friidrott.se. De tidigare artiklarna har varit "En makalös vinter", "Linus var namnet", "Skall Scott frälsa USA?", "Stefan var namnet" och "På spaning efter Kajsa-effekten".)