Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


8.079 på K 100m vid OS år 2156 ....

 7 okt, 2004.Förmodligen är det kopplat till den olympiska hysterin att "vetenskapsmän" som inte annars intresserat sig för friidrott emellanåt upptäcker vår rekordutveckling. Berusade av de tjusiga diagrammen man får fram görs sedan tvärsäkra - men idrottsligt totalt befängda - prognoser för framtiden.
     Ett klassiskt skräckexempel var artikeln 1992 i den vetenskapliga tidskriften "Nature" där det - på grundval av en brantare utvecklingskurva - hävdades att kvinnorna minsann snart skulle springa fortare än männen.
     Det mest absurda påståendet var att på marathon skulle maktskiftet ske redan sex år senare (1998) då både män och kvinnor skulle springa under 2:02 ....
     Att detta nonsens slank igenom "Natures" granskning måste ha varit ett av de mörkaste ögonblicken i denna högt ansedda tidskrifts historia. Men nu har det fått konkurrens, ty i senaste numret (30 september) dyker det upp en ny artikel av samma typ.
     Nu ligger fokus på 100m på OS och där har fyra forskare - två zoologer, en geograf och en folkhälsoexpert - kommit fram till att om ca 150 år (2156) kommer segertiden på 100m för kvinnor (8.079) vara bättre än den för män (8.098).
     Den första reaktionen är att det måste handla om ett rent skämt, men dels är det inte 1 april och dels är "Nature" känd som en ytterst korrekt och seriös publikation. Själva artikeln ger inte heller minsta indikation på annat än ett i grunden allvarligt uppsåt.
     Om det nu inte är så att författarna velat testa granskningskompetensen hos "Nature" med ett practical joke. I så fall har man lyckats till 100%!
     Och med draghjälp av var artikeln publicerades har den fått uppföljning i många vanliga medier (se t ex BBC eller den här texten som figurerat i flera svenska tidningar), där "vetenskapsmännens/experternas" teser vördnadsfullt förmedlas i stället för ifrågasätts och avslöjas som det ovetenskapliga nonsens de är.

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11