Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


2:a 97, 2:a 98, 2:a 99, 2:a 01, 2:a 02, 3:a 03 och .... ETTA 2004!!

2:a 97, 2:a 98, 2:a 99, 2:a 01, 2:a 02, 3:a 03 och .... ETTA 2004!!
Foto: Hasse Sjögren

Månadens i november: Claes Nyberg!

 2 dec, 2004.1997 tog 26-årige Claes Nyberg silver på de första Nordiska mästerskapen i terräng. Sedan följde ytterligare fyra silver och ett brons och ingen hade misstyckt om 33-årige Claes för två veckor sedan i danska Ejby på startlinjen själv skulle ha tänkt tanken att det förstås ännu en gång skulle sluta i "nära, nära".
     Men ibland tycks "Lång och trogen tjänst" löna sig också i friidrott och det gjorde den verkligen i årets NM för Claes, som kunde springa till sig en den här gången knappast tippad - men likväl suverän - förstaplats.
     Något som alla i Ejby oberoende av nationalitet tycktes verkligen unna honom. När Claes stack ut på det sista varvet i klar ledning hejades han nämligen på av "hela publiken" med tillrop som "Nu får du ditt guld, Claes!".
     Att Claes, som redan tidigare måste rankas som Sveriges främste terrängspecialist någonsin, nu äntligen fick också ett NM-guld kändes verkligen helt rätt på alla sätt och vis.
     Den unika meritsamlingen omfattade ju sedan tidigare bl a sju raka SM-guld på korta banan, bäste svensk på åtta raka EM med silvret 1997 som höjdpunkt, fem VM med tre placeringar i intervallet 33-39, två JVM (21:a och 24:a) samt otaliga goda placeringar i internationella storlopp.
     Och alla som upplevde SM-terrängerna 1986 kan vittna om hur 15-årige Claes som total nykomling i löpningsbranschen med sitt orädda och offensiva agerande starkt bidrog till att P16-loppet blev bokstavligen oförglömligt.
     Så visst är det lätt att unna alla tiders bästa svenska terränglöpare - Claes Nyberg - hederstiteln "Månadens friidrottare" för november 2004! Allt skall man ju inte behöva vänta på i sju långa år .....
     Hela Claes märkliga terräng-NM-karriär sammanfattad i bilder!!