Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Varar väl till påska?

Hur bär du dig egentligen åt, Anders?

Hur bär du dig egentligen åt, Anders?
Foto: Jonas Hedman

 23 apr, 2005.Vi är sedan länge skyldiga er - i synnerhet de nitton oförvägna som när det begav sig skickade in svar - en slutredovisning av den frågesport som presenterades traditionellt på juldagen. Och nu - ääääntligen - kommer redovisningen.
     Vi har sammanställt frågorna med sina rätta svar och en del kommentarer och var och en - även den som inte deltog i själva frågesportstävlingen - som vill vidga sina referensramar och förbättra sina historiska kunskaper rekommenderas en genomläsning. (En av baktankarna med frågesporten har varit att lyfta fram prestationer som p g a av "ödet" inte blivit allmänt uppskattade efter förtjänst.)
     Sedan måste konstateras att det trots det rekordstora deltagandet tydligen var rekordsvårt att hitta de 100%-iga svaren. Kunskaperna som demonstrerades var verkligen imponerande men ändå var det inte sällan någon enstaka liten retfull - men väsentlig - detalj som saknades för att det skulle bli helt rätt.
     Tre av frågorna (nr 2, 5 och 12) var t o m så svåra att vi valt att inte kräva den sista lilla detaljen för "Rätt" utan i stället gett en extra symbolisk guldstjärna till dem som haft "spetskompetensen".
     Ändå blev utfallet så att ingen fick alla 14 rätt, ingen heller 13 rätt, en 12 rätt, en 11 rätt och fem 10 rätt. De riktigt tuffa frågorna var framförallt nr 13 (4 av 19 hade rätt), nr 9 och nr 4 (3 av 19) och nr 7 (1 av 19).
     Men hur gick det då totalt? Jo, så här såg toppen ut (vid lika antal rätt avgör när svaret skickats in):
     1) Anders Borgström 12 rätt (plus två guldstjärnor),
     2) Håkan Säwemark 11 (plus en guldstjärna),
     3) Sven-Ivar Jögård 10 (insänt 29 dec kl 19.24),
     4) Christer Söderberg 10 (30 dec kl 18.35), 5) Per-Åke Jansson 10 (7 jan kl 00.02), 6) Per Östlund 10 (7 jan kl 11.10), 7) Birger Fält 10 (plus en guldstjärna, 7 jan kl 18.12).
     9 rätt: Bengt Johansson, Ola Norgren, John-Erik & Marie-Louise Nyman och Birger Fogelberg.
     För Anders Borgström innebar det en "försvarad titel" medan Håkan Säwemark var en mycket stark "nykomling". För Håkan och alla övriga gäller nu bara att ladda intensivt de närmaste åtta månaderna för att vara i revanschsugen toppform till nästa upplaga av friidrott.se:s Juldagsfrågesport.
     Inte minst bör veteranerna då se upp för den unga generationen. Tonåringarna Torbjörn Sörman och Nils-Göran Nilsson svarade nämligen - särskilt med tanke på att nästan alla frågor berörde sådant som utspelat sig innan de ens var födda! - för mycket lovande insatser redan i år.