Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Os dag 8: kajsas första os-medalj!

 30 sep, 2000.För svenskt vidkommande var höjdhoppet den stora händelsen vid finaldagen för OS-friidrotten. Inte bara för att där finns dagens enda svenska deltagare utan också för att den deltagaren - Kajsa Bergqvist - inte var bara en deltagare ut en av de absoluta huvudpersonerna.
     Upptakten på finalen såg för Kajsas vidkommande lika imponerande ut som kvalet. Högt, högt över 1.85, 1.90, 1.93 och 1.96 samtidigt som många av de förmodat svåraste motståndarna hade det betydligt jobbigare. Endast rutinerade ryskan Jelena Jelesina agerade lika övertygande.
     1.99 kom att bli nyckelhöjden. Sydafrikanska Hestrie Cloete och Jelesina tog direkt medan Kajsa hade en "halvmiss" i första innan hon flög över i andra. Ingen tog sedan 2.01 i första (Kajsa inte nära) medan Cloete och Jelesina klarade i andra. Då behövdes alltså ytterligare en höjd (2.03) för guld så Kajsa valde att spara två försök dit även 2.01 i andra hade gett silver (delat).
     Kajsas första på 2.03 var bra (hade säkert räckt till 2.01) och det andra ännu bättre. Höjden fanns där definitivt men tajmingen av ribbpassagen var en anings aning fel. Så det blev till slut brons (delat med tävlingens stora sensation Oana Pantelimon).