Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Två av originalen tillsammans med sina frimärks-alter egon

Två av originalen tillsammans med sina frimärks-alter egon
Foto: Fredrik Trahn

En mycket speciell kvartett

 27 jan, 2006.När Posten med en frimärksserie ville uppmärksamma svensk friidrotts värdskap för 2006 års europamästerskap var det förstås en grannlaga uppgift att välja ut lämpliga motiv.
     Fast egentligen bör det ha gått snabbt att identifiera den utvalda kvartetten Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson. För deras prestationer under 2000-talet har sannerligen varit något alldeles extra också sett i ett större historiskt perspektiv.
     Eller vad sägs om följande enorma medaljfacit på de fem "stora" mästerskapen OS, VM, IVM, EM och IEM:
     Kajsa 5 guld, 1 silver, 3 brons
     Stefan 5 guld, 3 silver, 0 brons
     Carolina 6 guld, 0 silver, 2 brons
     Christian 6 guld, 1 silver, 0 brons

     Dvs Kajsa har 9 medaljer, Stefan och Carro 8 vardera och Christian 7. Alla fyra har alltså minst 5 guld och totalt är 22 av 32 medaljer av den ädlaste valören! Man har verkligen anledning att fråga sig om något annat land i modern tid kan visa upp en sådan samtida superkvartett.
     I vår egen svenska friidrott är Patrik Sjöberg ensam på samma nivå som medaljsamlare med sina 5 guld, 3 silver och 2 brons
     Däremot finns det fler friidrottare som hedrats med att bli "frimärkta". Vi har med hjälp av information från Posten gjort en sida där vi samlat alla - inkl de fyra som släpps den 4 maj - svenska frimärken med friidrottsmotiv som getts ut.
     PS. Den ursprungliga sammanställningen av elva märken är nu kompletterad/uppdaterad med ytterligare fem!