Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


V Ä R L D S R E K O R D ! ! ! !

 4 feb, 2006.Vid höjdhoppsgalan i tyskan Arnstadt på lördagseftermiddagen hoppade Kajsa Bergqvist 2.08 och överträffade därmed med 1 cm det 14 år gamla kvinnliga inomhusvärldsrekordet.
     Bakom dessa torra fakta döljer sig en av modern svensk friidrotts mest spekatulära prestationer. Visst har både media och Kajsa själv använt ordet "världsrekord" i sina resonemang ända sedan den bländande hoppningen i VM-finalen i somras, men det gäller ju också att verkligen göra det.
     - Idag har allt, allt, allt funkat, var Kajsas egen sammanfattning av en dag som började med en litet halvseg känsla på morgonen p g a tävlingen i Globen i förrgår kväll och resan till Tyskland igår. Men inhoppningen avslöjade att kroppen trots allt var på topp. Utan att i förväg veta exakt vad ribban låg på gled Kajsa nämligen över 2.00 på värmet!
     I tävlingen gick sedan allt som ett rinnande vatten i första försöken t o m 2.03. Då återstod bara en konkurrent, Blanka Vlasic, som efter en rivning sparade till 2.05. Där kom Kajsas första rivning för dagen men i andra var hon enormt högt över detta nya svenska inomhusrekord.
     Så sedan Vlasic rivit sina två försök var det självklart att höja till 2.08, dvs 1 cm över det världsrekord som västtyskan Heike Henkel satte nästan på dagen 14 år tidigare i Karlsruhe.
     Och Henkel som var på plats nu i Arnstadt fick se Kajsa klara den nya rekordhöjden redan i första försöket. Visserligen var hon på ribban med skuldror och vader, men inte mer än att det bara blev litet "gung".
     Någon mer hoppning blev det inte den här dagen av förståeliga skäl. Det fanns ju många att krama om efteråt, bl a tävlingsledaren Hubertus Triebel, tränaren Yannick Tregaro, managern Daniel Wessfeldt och inte minst den nu f d världsrekordhållerskan Heike Henkel!