 Tränare och ungdomar i Västerviks IF i samband med träning på Västerviks IP i somras. Foto: Daniel Bergin 26 okt, 2006.Efter 15 år utan friidrott kom verksamheten i Västerviks IF igång igen några månader före 100-årsdagen (föreningen bildades 22 september 1906) och nu är det klart att det blir allvädersbanor på Västerviks IP.
– Ja, beslutet är taget, planeringen är i full gång och till våren är det tänkt att de ska börja byggas, säger Nathalie Lindh.
Det kommer helt säkert att betyda ytterligare ett lyft för friidrottsverksamheten. I maj kom de igång med två träningsgrupper med ungefär 45 barn- och ungdomar i varje:
– En grupp i åldern 6–10 år och en för de som är 11 år och äldre. Vi hade också 50–60 barn på väntelista så vi skulle kunna ha haft ytterligare två grupper om ledarna och tränarna räckt till.
Nu när inomhusträningen börjat så är det två grupper med 20 i varje i åldern 6–10 år och en större grupp med 60 stycken i åldern 11–17 år.
– De äldre tränar två gånger i veckan, torsdagar och lördagar, i gymnasiets gymnastikhall. Där hoppar vi längd på tjockmattor och över plintar. Vi har också köpt in redskap för pengar från Handslaget – bland annat kulor och häckar. Vid årsskiftet kommer vi börja med mindre grupper med tydligare åldersfördelning.
De är 7–8 ledare i de yngre träningsgrupperna och sex stycken utbildade tränare i gruppen för 11–17-åringar.
– I vår kommer flera av oss att gå steg III-utbildningen för mer grenspecifik träning.
I somras arrangerade de ”personliga-rekord-tävlingar” och förhoppningen är att kunna ordna något liknande i vinter.
– Till sommaren hoppas jag att vi kan åka iväg och tävla.
Från västkusten till östkusten
Nathalie är född och uppvuxen i Uddevalla där hon höll på med sprint i IK Orient från 9 till 13 års ålder.
– Det var 60 och 80 meter som var roligast och jag satte faktiskt några klubbrekord. Jag kom till Västervik som 16-åring 1991 och idag jobbar jag som ledare och kanslist i Korpen.
Hon har 15 grupper i veckan med en spännvidd från treåringar upp till pensionärer. Det är allt från barngymnastik och dans till hopprep och vattengymnastik.
När det gäller tips och råd till de som vill starta upp friidrottsverksamhet i ny eller nygammal miljö så har hon några tips:
– Kontakt med kommunen är viktigt. Om det inte finns någon befintlig förening på orten så kan korpen vara ett alternativ i första skedet när det gäller barn- och ungdomsverksamhet. Vi visste att efterfrågan var stor bland barnen och anordnade flera informationsträffar för att få en bild av hur stort intresset var. Nu har vi det ganska bra ställt på tränarsidan. Det gäller att hitta eldsjälarna – de finns där men det tar lite tid att lokalisera dem, avslutar Nathalie.
Jonas Hedman
|