Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ett synnerligen läsvärt blivande standardverk.

Ett synnerligen läsvärt blivande standardverk.
Foto: alj

Några goda böcker

 15 dec, 2006.En bok är kanske den allra vanligaste och säkraste julklappen. Tyvärr är utgivningen av friidrottsböcker inte lika omfattande som utgivningen av deckare men visst har det kommit en del klappvänligt i ämnet friidrott också i år:
     * Den som inte redan i somras (den blev klar precis till Stora SM i juli) skaffade "SM i friidrott 1896-2005" har all anledning att göra slag i saken nu. Är man bara det allra minsta intresserad av svensk friidrottshistoria blir detta både en uppslagsbok och en sådan där publikation i vilken man kan försjunka i timmar.
     * För den som vill få hjälp att hålla minnena från sommarens EM friskt levande är Sportförlagets "Europamästerskapen i friidrott Göteborg 2006" en intressant möjlighet. Drygt 140 sidor fylls främst av bilder (över 200 st!) men där ryms också kompletta resultat och korta texter om alla grenar.
     * För den som vill veta mer om det internationella finns förstås många publikationer på andra språk. T ex har friidrottshistorikens nestor Roberto Quercetani nyligen kommit ut med ännu en gedigen publikation: "A World History of Sprint Racing 1850-2005".
     368 sidor varav drygt hälften ägnas åt att på behaglig engelska och i bild berätta om alla de stora sprinterna (både manliga och kvinnliga) och de viktiga händelserna. Återstoden av boken används till världsårsbästalistor (topp-10) från "tidernas begynnelse" fram t o m 2005.
     Boken finns så vitt bekant inte att köpa i vanliga bokhandeln men i dagens verklighet går den smidigt att beställa via nätbokhandlare i när eller fjärran.

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9