Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Sannas år - tack vare Karin

Bakom den vinnande tekniken

Bakom den vinnande tekniken
Foto: Ryno Quantz

 29 dec, 2006.Vi konstaterade häromdagen att 2006 kom att bli Susanna Kallurs år. Det finns då anledning att ställa följdfrågan "Varför?". Alltså varför Sanna numera kan matcha och t o m besegra den övriga världseliten?
     Grundsvaret är förstås att hon genom träning höjt sin fysiska kapacitet och blivit starkare och snabbare. Fast samtidigt är nog hennes svåraste konkurrenter fortfarande vassare på vanlig sprint och
     även för den som saknar tränarögon är Sannas verkliga "spetskvalitet" uppenbar: Häcktekniken! Inte minst vid triumferna i Golden League (Paris och Rom) var det slående hur hon "ryckte ifrån" övriga ett par decimeter vid varje häckpassage.
     Visst har Sanna alltid varit bra tekniskt, men historien har lärt oss hur svårt tekniken har att hänga med när fysiken tar stora kliv framåt. Fast i Sannas fall tycks det ha varit tvärtom: Tekniken har blivit ännu bättre i takt med den förbättrade fysiken!
     Så friidrott.se beslöt sig för att ta ett rejält snack med den person som inte bara grundlade tekniken hos friidrottsnybörjaren Sanna för tiotalet år sedan utan som också numera är åter i rollen som just teknikcoach - Karin Torneklint.
     Läs vår långa intervju med Karin, hon som gjort Sanna Kallur till världens bästa kvinnliga häcktekniker! En intervju där 2-barnsmamman Karin också resonerar kring det faktum att hon i nuläget är ensam kvinna bland elittränarna.