Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


2006 var året det vände för Linus!

2006 var året det vände för Linus!
Foto: Hasse Sjögren

2006 var även Linus år

 10 jan, 2007."Det var nämligen nu som Sanna tog det där sista tuffa utvecklingssteget från 'kan gå till final' till 'kan slåss om segern' även med hela världseliten på plats. Ja, inte bara 'slåss om segern' eftersom hon faktiskt tog hem två Golden League-lopp i konkurrens med alla de bästa."
     Den formuleringen använde vi nyligen - i en notis rubricerad "2006 var Sannas år" - för att beskriva vad som idrottsligt hände med Susanna Kallur under fjolåret.
     Men faktum är att samma formulering fungerar precis lika bra med Sannas namn utbytt mot Linus Thörnblads och Golden League-loppen mot World Athletics Final. Därför finns all anledning att skriva också den här notisen.
     Enda skillnaden var att fjolårsklivet för Linus var så mycket större. Före 2006 hade han ju aldrig varit med i någon internationell seniormästerskapsfinal och som ungdom/junior hade han ett brons som bäst - detta medan Sanna kunde visa upp ett flertal seniorfinaler och ett antal juniormedaljer inkl guld.
     Fast hur stort lyftet för Linus faktiskt var har vi nog inte riktigt tagit till oss. Sorterar man upp siffrorna - som vi nu har gjort i en jämförande sammanställning av hans fyra senaste säsonger - blir känslan därför smått chockartad.
     Titta t ex på 5- och 10-bästasnitten som efter att ha legat ganska konstanta de tre föregående åren nu båda under 2006 lyfte med 7-8 centimeter!!
     Lägg också märke till att årets tre viktigaste tävlingar - inne-VM, EM och World Athletics Final - alla slutade på 2.33 eller 2.34! Bäst när det gällde alltså.
     Och däri ligger en ännu större reell förbättring än den generellt statistiska på 7-8 cm. De tidigare åren hamnade nämligen de internationella mästerskapsinsatserna som synes en bra bit ned på listan över hans bästa resultat för året.
     Den andra tabellen - som redovisar var de bästa resultaten noterats - demonstrerar kanske ännu tydligare skillnaden mellan Linus '06 och killen med samma namn som tävlade åren dessförinnan. Förut kom toppresultaten på hemmaplan i måttlig konkurrens - nu kommer de på bortaplan i direkt kamp med den övriga världseliten.
     Så visst var 2006 i högsta grad även Linus år!

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2