Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Här fullbordas den med det suveräna guldet på 200m!

Här fullbordas den med det suveräna guldet på 200m!
Foto: Ryno Quantz

En sprintdubbel av absolut toppkvalitet

 12 jan, 2007.Man kan tycka att dubbelsegrar ofta blir överdrivet uppmärksammade av media vid stora tävlingar. Men visst finns det dubblar som verkligen är exceptionella och ett sådant exempel stod "Årets Europafriidrottare" Portugals Francis Obikwelu för på 100m och 200m vid sommarens EM.
     Trots avsaknad av konkurrens som förmådde pressa Obikwelu maximalt - han vann 100m med en dryg meter (0.11 s) och 200m med drygt tre meter (0.37 s) - hamnade segertiderna just under 10 blankt resp just över 20 blankt.
     Att det handlade om EM-historiens bästa sprintdubbel var omedelbart uppenbart - men den stod sig ytterst väl också i ett globalt historiskt perspektiv. Det framgår omedelbart av den sammanställning vi gjort över de bästa dubblarna i tidigare OS, VM och EM.
     Där tillhör nämligen "Obikwelu EM '06" trots sin uppvisningskaraktär topp-11 genom tiderna från tuffast möjliga konkurrens på OS och VM. (Fler kommentarer finns i anslutning till tabellen.)
     Vi har också roat oss med att göra motsvarande sammanställning med svenska förtecken: De bästa dubblarna av svenska sprinters på SM. En sammanställning som också den bjuder på en del iakttagelser ur kategorierna "intressant" och "överraskande".