Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Britterna på jakt efter en ny framtid

Nicola Sanders - kanske en
<br/>blivande brittisk superstjärna?

Nicola Sanders - kanske en
blivande brittisk superstjärna?
Foto: Hasse Sjögren

 8 apr, 2007.Det är lätt hänt när man följer de internationella friidrottsmästerskapen att dela in "världen" i två delar, vi själva och "dom andra". Men vill man bättre förstå vår egen position gäller det att se på "dom andra" med samma sorts ögon, dvs inte som en enda homogen massa utan som ett antal enskilda länder med unika starka och svaga sidor.
     I ett EM som det i Göteborg i somras deltar drygt fyrtio olika länder och åtminstone ett tjugotal av dem har en "story" värd att studera för att få perspektiv på vår egna styrkor och svagheter.
     Hur är t ex läget i stormakten Storbritannien? Visst var väl britterna märkligt osynliga på EM i somras? Man hade levt både väl och länge på sådana som Christie, Edwards, Backley, Jackson och Holmes, men när dessa medaljmaskiner nu till slut hade pensionerat sig spanade vi på Ullevi förgäves efter likvärdiga arvtagare i den brittiska landslagsdressen.
     Fast vid inne-EM på hemmaplan nu i mars toppade britterna plötsligt medaljligan igen. Var alltså Göteborgs-EM 2006 bara en ytterst tillfälig svacka?
     I jakten på svar på dessa frågor har Lorenzo Nesi för friidrott.se tittat närmare på situationen i den brittiska friidrotten just nu dels i jämförelse med en ytterst ärofull historia, dels som föraning om framtiden. Läs hela artikeln "Vart är brittisk friidrott på väg?"!