Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Grattis: Den svenska drömmilen fyller 50!

Den förste, den meste - och den störste?

Den förste, den meste - och den störste?

 19 jul, 2007.Den 19 juli 1957 blev Dan Waern den förste svensken att springa en "drömmil". På dagen 50 år senare ihågkommer friidrott.se den legendariska bedriften med att intervjua Dan och den senaste svenske drömmilaren, Patrik Johansson.
     Från duellerna mellan Gunder Hägg och Arne Andersson som så när ledde fram till det första loppet över 1609 meter under fyra minuter till Putte Johanssons. Här är den svenska drömmilshistorien.
     Dan Waern lockade storpublik i var och varannan svensk stad när det begav sig. 1957 sprang han sin första drömmil och det skulle bli sju till för den flitigt tävlande sörmlänningen.
     - Jag gjorde ett bra hantverk, summerar han sin karriär i vår intervju.
     "Putte" Johansson föddes så när som på nio dagar precis femton år efter Waerns historiska första drömmil. Några rekord eller storinternationella framgångar blev det aldrig för "Putte" men genom sin goda spurt samlade han på sig ett betydande antal SM-medaljer och Finnkampsvinster.
     Även om elitkarriären sträckte sig över ungefär ett decennium från början av 90-talet hade tillfällena att springa "majlen" då blivit ytterst få. Men när chansen kom att "drömmila" vid Folksam Grand Prix-tävlingen 1999 hemma i Växjö tog han väl vara på den.
     – Jag var i bra form och trodde att det skulle bli ganska lätt, men det blev ändå med snäv marginal, minns han i vår intervju.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2