Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 4 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


En löparlegend fyller 90 - Arne Andersson

 24 okt, 2007.Nu på lördag den 27 oktober firar en av den svenska friidrottshistoriens allra största - Arne Andersson - sin 90-årsdag.
     Den första halvan av 1940-talet var en magisk period för svensk friidrott och framförallt handlade det om medeldistans. Och där framförallt om den kamp mellan Arne Andersson och Gunder Hägg om "herraväldet" som resulterade i att världsrekorden på både 1500m och engelska milen på några få år kom att förbättras med totalt 4-5 sekunder.
     Även om Gunder till slut fick allra sista ordet rekordmässigt stod Arne för flera av förbättringarna på vägen (se vår lista över alla svenska världsrekord!) och det är ingen tvekan om att deras inbördes konkurrens drev utvecklingen.
     Fast kanske adrenalinet till slut blev till viss nackel: De sista mötena var nämligen så prestigeladdade att rusningen i början (56-öppningar!) spolierade möjligheterna till de "drömmilstider" (engelska milen under 4:00) som båda tveklöst var fysiskt kapabla till. I stället fick världen ge sig till tåls nästan tio år till för att få se den drömgränsen passerad.
     Kvaliteten på prestationerna kan också illustreras av det faktum att Arne Anderssons drygt sex decennier gamla personliga rekord 1:50.8 och 3:44.0 hade gett 8:e resp 2:a plats i den svenska årsstatistiken nu 2007!
     Men även om man idag kan läsa sig till och imponeras av siffer- och meritfakta kan den som inte själv var med nog aldrig riktigt förstå hur enastående och märklig "Gunder och Arne-epoken" var.
     Därför har friidrott.se bett Fred Smedberg - som upplevde allting på nära håll som friidrottstokig tonåring - att ge en liten ögonvittnesbild från när det begav sig.
     PS. Vänersborgs kommun anordnar på lördag en födelsedagsmottagning för Arne Andersson.

Senaste veckan
Veckan 26.2 - 4.3

Förra veckan
Veckan 19.2 - 26.2

Två veckor sedan
Veckan 12.2 - 19.2