Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


VÅR BÄSTA TID ÄR - - - - NU!

 24 dec, 2007."2006 kom att bli det hittills allra bästa året för svensk elitfriidrott under den magiska epok som snart sträckt sig över två olympiska cykler!"
     Så skrev vi här för tolv månader sedan när vi presenterade den amerikanska facktidningen Track & Field News klassiska världsranking för fjolåret. Men det var då det!
     För 2007 blev ännu bättre – t o m betydligt bättre!
     2006 hade vi totalt åtta rankingplatser och en platspoängsumma av 57 – motsvarande siffror för 2007 är elva rankingplatser och totalpoängen 71!!!
     Så här ser rekordresultatet för 2007 ut:
     1:a: Carolina Klüft sjukamp
     2:a: Stefan Holm höjd, Christian Olsson tresteg, Susanna Kallur kort häck
     4:a: Magnus Arvidsson spjut
     5:a: Linus Thörnblad höjd, Kajsa Bergqvist höjd
     6:a: Johan Wissman 400m, Carolina Klüft längd
     7:a: Mustafa Mohamed hinder
     10:a: Emma Green höjd

     Det handlar som synes inte heller om en exceptionell "tur med marginalerna": Sju av elva placeringar ligger på den övre halvan (topp-5). Och förmodligen var det bara vadskadan i VM-kvalet i Osaka som hindrade Anna Söderberg från att bli vår tolfte rankade under 2007.
     Också värt att notera är att sådana som Christian, Linus och Kajsa av olika skäl hade något av vad vi uppfattade som "mellanår" – ändå rankas de alltså bland världens fem främsta av internationell expertjury. Det säger något om hur "bortskämda" vi själva blivit av deras tidigare prestationer.
     Förstod vi förresten överhuvudtaget att 2007 var ett sådant rekordår för bredden på vår internationellt slagkraftiga topp?
     Av de tio rankade (Carro är ju med i två grenar – lägg förresten gärna märke till att hon utan att ännu ha "satsat" rankas 6:a i det som hon pekat ut som sin troliga huvudgren i framtiden) har sju varit med förut. Årets nykomlingar är Magnus, Johan och Musse.
     Alla svenska placeringar på TFN:s världsranking 1947-2007.
     En annan mäktig konsekvens av detta rekordår på rankingen: För allra första gången någonsin är samtliga på friidrott.se:s 10-bästalista också världsrankade i sin gren av Track & Field News.
     PS. Under TFN-rankingens inledning för ca sextio år sedan var den svenska utdelningen bättre än nu, men då gynnades vi några år kraftigt av att ha stått utanför det andra världskriget.