Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Tatiana

Tatiana "alltid på pallen" Kotova har sedan 1999 fyra guld, fem silver och ett brons från stora mästerskap ute och inne!
Foto: Hasse Sjögren

LÄGET?: Kvinnlig längd

 16 maj, 2008.Carolina Klüft mjukstartar sin säsong på söndag på Hedens IP, där IFK Växjö försöker kvala in till Lag-SM-finalen.
     Efter att ha lämnat mångkampen bakom sig ger hon sig in i en gren som har varit rysk så det förslår på sistone. Endast en av de nio medaljerna på de senaste upplagorna av OS, VM eller EM har gått till någon annan än ex-sovjetiskor. Det var EM-silvret på Ullevi, som erövrades av Naide Gomes. Portugisiskan vann även IVM i vintras.
     Men varken hon eller någon av de starkaste ryskorna har startat utomhussäsongen än - med ett undantag, Tatiana Kotova. Hon har klivit på pallen vid de fyra senaste VM:en liksom på OS i Aten och inledde våren med att vinna den första stora GP-galan, i Qatar.
     Kotovas segerresultat 6.83 har i år bara överträffats av två amerikanskor. Dessa representerar en ny generation:
     21-åriga Brittney Reese var het redan i vintras, då hon vann amerikanska universitetsmästerskapen inomhus (dessutom trea i höjdtävlingen som Ebba Jungmark vann!).
     I mitten på april slog VM-åttan från Osaka till med två långa vinster i sydstaterna. 6.78 i Mississippi följdes veckan därpå av 6.93 i Louisiana, årets längsta hopp. Reese är en väldigt färsk längdhopperska med ett par år inom basketen bakom sig.
     Strax bakom henne på världsbästalistan återfinns 23-åriga Funmi Jimoh som varvar sitt längdhoppande med att vara hjälptränare på University of Texas. Jimohs 6.91 i Houston var en förbättring av nästan beamonsk karaktär med i det närmaste en halvmeter.
     Återstår att se hur hoppningen fungerar utanför Texas. Något som prövades med viss framgång när hon i början på maj lämnade USA för första gången någonsin och vann i Kingston. I Doha (Qatar) veckan efter fick Jimoh däremot nöja sig med 6:e platsen 35 cm bakom Kotova.
     I Kingston var Jovanee Jarrett tvåa, precis som när hon tidigare mötte Reese i Louisiana. Jamaicanskan ståtar även med hela 6.85 med väldigt mycket vind i ryggen i Fort-de-France förra veckan.
     Den fjärde kvinnan som har hållit en hög nivå under våren är Maurren Higa Maggi. VM-sexan ifjol, som hoppade 7.26 redan för nio år sen, har 2 x 6.75. Hon har legat steget före den andra brasilianskan från VM-finalen i Osaka, Keila Costa (6.88 ifjol, 6.65 i år). De får nya chanser på söndag då de tävlar i Rio de Janeiro, där för övrigt världens bäste manlige längdhoppare begår debut, Irving Saladino.
     Ännu väntar vi på regerande OS- och VM-mästarinnan Tatiana Lebedeva, vinterns bästa ryska Irina Simagina liksom EM-ettan Ludmila Koltjanova. Den senare hoppade längst av alla ifjol och har sex sjumetersresultat de två senaste säsongerna. Tävlingarna i Sotji i slutet på maj brukar alltid bjuda på några ”sjuor” av toppryskorna.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11