Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


LÄGET?: En Jonas toppar höjd

IVM-medaljören Manson
<br/>har redan persat.

IVM-medaljören Manson
har redan persat.
Foto: Hasse Sjögren

 19 maj, 2008.Tack vare sin tidiga säsong dominerar USA-hopparna världsstatistiken så här långt på höjdåret. Högst tronar sedan igår Dusty Jonas.
     22-åringen som håller på att lämna universitetsvärlden efter en meritfylld sejour på University of Nebraska vann i vintras NCAA-titeln.
     Då höjde han sig till 2.31. På söndagen blev det fem centimeter till när Jonas vann sin "Conference" på hög höjd i Boulder (Colorado) efter felfritt hoppande ända upp till 2.33 följt av 2.36 i andra.
     Det gav hela 15 centimeter ner till tvåan, Scott Sellers (2.33 ifjol).
     Jonas visade sin talang tidigt med 2.16 som 16-åring och 2.22 som 17-åring, men sedan planade kurvan ut och de senaste åren har han mest hållit sig på 2.20-2.24. Alltså fram till i år när han bara förlorat 2 av 11 tävlingar. I april utklassades (2.30 mot 2.20) t ex rutinerade Jamie Nieto och Jesse Williams.
     IVM-trean från Valencia Andra Manson inledde utesäsongen direkt med 2.33 i början på april. Det är det högsta som han har hoppat, men ändå bara två centimeter bättre än när han blev juniorvärldsmästare för halvdussinet år sen.
     Manson imponerade i kvalet på IVM och har nu i bästa Holmstil tre raka tävlingar på 2.30+ under sitt första år som professionell.
     Amerikanska resultat på minst 2.30 har även tidigare nämnde Sellers noterat liksom den i Texas baserade franske allroundhopparen Mickaël Hanany.
     Fram till Jonas lyft i helgen toppade ett mästerskapsresultat statistiken: De 2.34 som Botswanas Kabelo Kgosiemang vann Afrikanska Mästerskapen på. Precis som för Jonas gick tävlingen på hög höjd (Addis Abeba).
     Kgosiemang - som bor och tränar i Tyskland sedan ett par år tillbaka - tillhör också årgång 1986 och gjorde sitt första 2.30-hopp 2006, men har än så länge inte demonstrerat någon stabilitet på den nivån.
     Världsmästaren Donald Thomas var uppsatt på startlistorna i Osaka för en vecka sedan, men lämnade återbud då och har ännu inte tävlat utomhus.
     Ingen av vinterns bästa hoppare har heller inlett säsongen, varken rysskvartetten Rybakov-Silnov-Uchov-Terjosjin eller vår duo Holm-Thörnblad. Dessa sex svarade faktiskt för 25 av inomhussäsongens 26 bästa resultat dvs 2.33 eller högre!
     Stefan gör sin första tävling på MAI-Galan den 3 juni medan Linus väntar en månad till innan han begår debuten i världsrekordets stad, spanska Salamanca.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11