Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 november 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Åter i toppskiktet efter mellanår: 33-åriga Foster-Hylton och 31-åriga Hayes

Åter i toppskiktet efter mellanår: 33-åriga Foster-Hylton och 31-åriga Hayes
Foto: Hasse Sjögren

LÄGET?: Rutinen dominerat häckupptakten

 21 maj, 2008.I väntan på Susanna Kallurs säsongspremiär, som nu är satt till Golden League i Berlin den 1 juni, är det "30-plussarna" som har varit snabbast på att springa 100 meter häck den här våren.
     En generation som kan antas lägga av efter OS toppas av Damu Cherry. Den tidigare dopingavstängda amerikanskan vann i välkomnande västindisk värme i Fort-de-France på 12.47.
     Sju hundradelar bakom kom 33-åriga Delloreen Ennis-London. En tid som hon endast överträffat en gång under de fyra senaste säsongerna - då hon knep bronset på VM i Osaka, just framför Sanna.
     Överraskningarna fortsätter med hennes jämnåriga landsmaninna Brigitte Foster-Hylton som tog hem GP-loppet i Doha på 12.56 med en gynnsam vind i ryggen. Foster-Hylton, som har två VM-medaljer, var borta större delen av förra säsongen och visade inget i sina två första lopp i år – båda en bra bit över 13 sekunder – som tydde på en sådan snabb utveckling.
     I helgen dök en fjärde 30-åring upp. Regerande olympiska mästarinnan Joanna Hayes vann i Carson på 12.64 och årslistettan Cherry var bara femma. Hayes hade inte särskilt mycket att visa upp före sin OS-seger och det blev bara något enstaka topplopp året efter och sedan kraschen i VM-finalen i Helsingfors har hon varit mer eller mindre försvunnen från häckscenen.
     26-åriga Lolo Jones tog ingen lång paus efter den 15 lopp långa inomhussäsongen som kröntes med IVM-guldet i Valencia sedan Sanna dragit sig ur. Efter bara sex veckor var amerikanskan igång igen och tävlade fram till Doha där hon var en knapp tiondel bakom Foster-Hylton.
     Kellie Wells och Nichole Denby är två andra amerikanska 82:or som har visat stabil nivå på strax över 12.70.
     Två starka europeiska säsongspremiärer på omgående persnivå har gjorts av Spaniens 22-åriga Josephine Onyia, 12.64 i helgen och franska 28-åringen Reina-Flor Okori, som efter en vinter då hon inte var i närheten av att springa 60 meter häck under åtta sekunder plötsligt slog till med 12.65 i första utomhusloppet.
     De två senaste världsmästerskapens vinnare, Michelle Perry, har inlett utesäsongen med några slätlopp men bröt ett 100m-lopp förra helgen när hon fick känning av en lårskada. Så någon häckpremiär har inte hunnit bli av.
     Skadeproblem av värre art tycks ha drabbat Perdita Felicien (VM-guld 2003, silver 2007). Det har hörts signaler om att det t o m är högst osäkert huruvida den forna träningskamraten till systrarna Kallur alls hinner komma tillbaka till OS.
     Den aktuella världsstatistiken på 100 meter häck.
     Arkivet för artiklarna i vår "Läget?"-serie.

Senaste veckan
Veckan 21.11 - 28.11

Förra veckan
Veckan 14.11 - 21.11

Två veckor sedan
Veckan 7.11 - 14.11