Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


LaShawn Merritt - är han nu mogen att utmana Wariner om positionen som världens bäste?

LaShawn Merritt - är han nu mogen att utmana Wariner om positionen som världens bäste?
Foto: Hasse Sjögren

LÄGET?: Den amerikanska nationalgrenen!

 22 maj, 2008.De tre VM-medaljerna på 400 meter ifjol avspeglade väldigt väl hur hela säsongen såg ut: Jeremy Wariner (9), LaShawn Merritt (6) och Angelo Taylor (4) stod tillsammans för de 19 snabbaste loppen! De fördelade också medaljerna mellan sig i Osaka med väldigt klara marginaler, en halv sekund mellan Wariners guld och Merritts silver och ytterligare 36 hundradelar ner till Taylors brons.
     24-årige Wariner har varit grenens obestridliga etta ända sedan den senaste olympiska cykeln inleddes i Aten. Han har vunnit samtliga tre globala mästerskap, såväl individuellt som i stafett. Han har toppat statistiken varje år och med tider under 44 sekunder sedan 2005 - totalt har han sex lopp under den gränsen.
     Den ende utöver Wariner som sedan Michael Johnson lade av för snart åtta år sen har underskridit 44 sekunder är Merritt. Två år yngre än Wariner har han litet i skuggan utvecklats stadigt:
     Från Junior-VM-guldet 2004 till debut i seniorstafetten i VM-försöken året därpå. 2006 fick han vara med i första uppställningen som vann IVM och Världscupen, där han även vann individuellt. Ifjol var Merritt given i det amerikanska guldlaget på 4x400 och i Wariners kölvatten kom i Osaka också första ”sub-44:an”.
     Faktum är att Merritt redan uppvisat större snabbhet än Wariner på 200 meter, 19.98 mot 20.19. Vårens två lopp på distansen har accentuerat den styrkan ytterligare, 19.80 i ett medvindslopp och seger med en trekvarts sekund i Doha.
     Den statistiska ledningen på den dubbla distansen har pendlat fram och åter: Wariner 44.82 i februari, Merritt 44.72 i mars, Wariner 44.56 i april och Merritt 44.34 den 1 maj. Wariner hade chansen att återta den i söndags vid galan i Carson, men var med 44.42 en knapp tiondel för långsam.
     Angelo Taylor är den äldste av de tre. Han var bara 21 när han blev olympisk mästare på 400 meter häck - men det var i Sydney 2000.
     De två senaste säsongerna har han kommit tillbaka som allt bättre slätlöpare med 44.05 på de amerikanska mästerskapen ifjol, hundradelen före Merritt, som topp. Det är för övrigt enda gången som han har besegrat denne. I år har Taylor börjat med två lopp strax över 45 sekunder – i det första mycket klart distanserad av Merritt.
     Världsmästaren från i vintras i Valencia, Tyler Christopher, började säsongen som tvåa bakom Wariner i söndags. 44.71 är inte bara kanadensarens bästa säsongsöppning utan till och med det fjärde snabbaste loppet i karriären och placerade honom direkt på tredje plats på världsbästalistan.
     Närmast bakom Christopher på den listan finns ett par än så länge något anonyma universitetslöpare: Lionel Larry (44.77) och den absolute färskingen Jordan Boase (44.82), som började året med ett personligt rekord på 47.83! Men som nu sprungit två lopp under 45 sekunder.
     Sjätte och siste man under 45 hittills i år är Chris Brown, fyra på de två senaste världsmästerskapen utomhus (och IVM-trea i vintras), som liksom Christopher inledde säsongen i Carson i söndags.
     Den ende europé som sprungit hyggligt fort är den belgiske 20-åringen Kevin Borlee som i ett svep sänkte sig med en sekund till 45.35 – faktiskt snabbare än vad Johan Wissman hade förmått fram till förra året.
     Johan har sin säsongsdebut planerad till på lördag i holländska Hengelo, men sträckan blir då 200 meter. 400 får vänta till Golden League-premiären i Berlin den 1 juni.
     Arkivet för artiklarna i vår "Läget?"-serie.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11