Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


LÄGET?: Hittills mest i väst

Cubas David Giralt en tidig dominant.

Cubas David Giralt en tidig dominant.
Foto: Hasse Sjögren

 23 maj, 2008.Trestegsvintern och våren hade ända fram till igår varit David Giralts. Kubanen ståtade med de fyra bästa tävlingsresultaten utomhus. Om man smällde upp hans sex tävlingar, inne såväl som ute, snittade han hela 17.38.
     Giralt började tidigt med att hoppa uppemot 17½ tre februarihelger i rad hemma i Havanna. En avstickare till IVM i Valencia gav silvret bakom en Phillips Idowu i sitt livs form.
     Giralt satte snart igång igen utomhus och vann två sydamerikanska tävlingar på liknande längder som i vintras. Den i Rio de Janeiro i söndags höll mycket hög klass med fem hoppare över 17 meter.
     Centimetern bakom Giralts 17.28 kom Jadel Gregório, den som hoppat allra längst av alla efter Jonathan Edwards dagar, men som samtidigt beskyllts för att nå de riktigt stora längderna bara hemma i Brasilien.
     Nu på torsdagen sprack dock Giralts rad av 17+ tävlingar: Vid en gala i Sao Paulo fick cubanen nöja sig med sjätteplatsen eftersom hans enda godkända hopp i tävlingen mättes till måttliga 16.67.
     Suverän segrare - 38 cm före tvåan - blev i stället Grenadas Randy Lewis som höjde sitt nationsrekord till 17.49. Andraplatsen till USA:s Aarik Wilson, som därmed gjorde sin första 17-metare för året. På 16.90-talet följde sedan Bahamas Leevan Sands (har ett par tidigare 17-meters från april/maj), Gregório och USA:s Kenta Bell.
     Gregório har alltså inte - som han gjort tidigare år - riktigt hittat storformen till årets galaserie hemma i Brasilien. Faktum är att han inte ens toppar den inhemska årsbästalistan i denna traditionellt starka brasilianska gren. Den positionen innehas i stället av Jefferson Sabino, vars 17.28 från slutet av april dock ännu saknar underbyggnad av fler resultat på likvärdig nivå.
     Brasilien är inte ensamt om att redan ha mer än en över 17 den här våren: Cuba adderar VM-fyran i Osaka Osniel Tosca och USA har förutom Wilson även Bell och Rafeeq Curry på rätt sida denna "världsklass"-gräns.
     Inbördes möten mellan topphopparna har hittills varit få. Förutom Rio de Janeiro med ordningsföljden Giralt-Gregório-Sands-Tosca-Bell och Sao Paulo är det bara i Doha där Lewis besegrade Sands. På söndag i Belém blir det dock en tredje och sista konfrontation i den brasilianska majtouren.
     Den ende som hittills hoppat över 17 i vår utan att komma från de amerikanska kontinenterna är senegalesen Ndiss Kaba Badji. För tre år sen stängdes han av för doping efter sitt första 17-metershopp, en valborg i Dakar.
     När han blev åter fri att tävla ifjol koncentrerade han sig mest på längdhopp där han höll en jämn nivå kring åtta meter fram till hösten då resultaten sjönk avsevärt. I maj är Badji nu tillbaka som trestegshoppare där han på Addis Ababas höga höjd vann afrikanska mästerskapen på 17.08. Även återkomsten till Dakar i lördags gav ett nytt 17-metershopp, om än i något för mycket medvind.
     Världsmästaren från Osaka, Nelson Évora, har ännu inte gett sig till känna och hans föregångare Walter Davis har bara gjort ett par skrala längdhopp. Med även Christian Olsson och Phillips Idowu ännu oprövade innebär det att ingen av de senaste mästerskapens segrare har inlett säsongen ännu.
     IAAF:s världsårsbästalista i tresteg för 2008.
     Arkivet för artiklarna i vår "Läget?"-serie.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11