Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


LÄGET?: Den finska nationalgrenen

Men det är en australiensare som toppar
<br/>årsbästa: Jarrod Bannister 89.02!

Men det är en australiensare som toppar
årsbästa: Jarrod Bannister 89.02!
Foto: Hasse Sjögren

 27 maj, 2008.Spjutsäsongen fick en blixtrande inledning redan på skottdagen då Jarrod Bannister höjde sig med över fem meter till 89.02.
     Australiensaren, som få nog kommer ihåg som tvåa på DN Galan i somras mittemellan Andreas Thorkildsen och Magnus Arvidsson, hade visserligen hunnit med tre 80-meterstävlingar, men ingen hade kunnat förvänta sig att han plötsligt skulle få till en pärla som förde upp honom till 15:e plats genom tiderna, just bakom Patrik Bodéns 18 år gamla svenska rekord.
     23-årige Bannisters främsta meriter i mästerskap inskränker sig så här långt till poängplaceringar på Junior-VM och Samväldesspelen. Liksom andra aktiva från antipoderna har Bannister ett helt annat säsongsupplägg än européer och amerikaner.
     Den första tävlingen efter fullträffen skulle dröja nästan tre månader, till i lördags i Halle där han var tillbaka på 81-metersnivå och fick nöja sig med andraplatsen. Fjolårets junioreuropamästare Matthias De Zordo svarade i stället för ett liknande lyft, nästan fyra meter till 82.51.
     Den nya generationen har över huvud taget flyttat fram sina positioner så här långt på året. Den mest lovande de två senaste säsongerna har varit sydafrikanen Robert Oosthuizen. Han har faktiskt hunnit vinna ett mästerskap i Beijing (Junior-VM -06) och lyckats mycket väl i seniordebuten som sexa på VM i Osaka, båda gångerna med nya personliga rekord. Efter framgångarna i Asien fortsatte utvecklingen under den inhemska säsongen som han flöt igenom obesegrad med en topp på 86.80.
     Men det är fler som har skött sin vinterträning på bästa sätt, framför allt i vårt östra, spjutfrälsta, grannland:
     Världsmästaren Tero Pitkämäki debuterade i helgen i Kuortane med fullt godkända 86.89, men var ändå knappast nöjd. Dels eftersom ingenting gick rätt efter första kastet, dels med tanke på att han i sista omgången miste segern till en landsman - för första gången sedan Finnkampen 2004.
     Hela prispallen från Junior-EM för fem år sen exploderade i långa kast. Den minst meriterade av de tre, Antti Ruuskanen, slog alltså till i sitt sista kast och ökade med 10-talet meter till 87.33 passerande Pitkämäki med halvmetern. De två finländare som kvalade in till Osaka-finalen tillsammans med Pitkämäki var inte långt efter. Tero Järvenpää kastade exakt en meter kortare och Teemu Wirkkala – som alltid presterar långt just i Kuortane – var bara tre decimeter från perset med 83.74. Kuortane-resultaten med kastserier.
     Andreas Thorkildsen, då? Jorå, norrmannen som dominerat de senaste åren tillsammans med Pitkämäki och vunnit både OS och EM, inledde med över 87 och en halv meter tidigt i maj i Doha. Det var över fyra meter längre än en annan gammal JVM-etta, Igor Janik. Trea i Qatar, metern jämnt bakom polacken, var sent blommande amerikanen Mike Hazle, som haft en stabil säsong med fyra tävlingar på 80+.
     Han var den ende 70-talisten över 82 meter i år fram till i söndags då han fock sällskap av Eriks Rags. Den pålitlige letten som snart fyller 33 år har fyra VM-, två EM- och en OS-final på meritlistan. Med 83.28 säkrade han den elfte raka säsongen med resultat över 80 meter, nio utav dem till och med över 83. Dessutom besegrade han landsmannen Vadims Vasilevskis, OS-tvåa i Aten, med nästan sju meter.
     I väntan på att det amerikanska flaggskeppet Breaux Greer ska ge sig till känna finns det fler nästan helt okända jänkare i toppskiktet. Leigh Smith (83.74), 20-årige Chris Hill (81.72) samt Corey White (81.65), som förbättrat sig med tio meter i år! Därutöver likaledes anonyme nya zeeländaren Stuart Farquhar (83.29), som vann premiärtävlingen i OS-arenan i fredags, fast då just under 80 meter.
     Av de stora namnen återstår nu bara Magnus Arvidsson, som valde att uppskjuta sin debut (skulle ha varit i Kuortane) till Golden League i Berlin på söndag, cubanen Guillermo Martínez samt ryssarna Sergej Makarov och Aleksandr Ivanov. Den förstnämnde har 12 raka säsonger över 86 meter och den senare har på tio försök aldrig missat en mästerskapsfinal.
     Arkivet för artiklarna i vår "Läget?"-serie.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11