Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Chaunte Howard, den enda icke-svenska VM-medaljören 2005, är tillbaka i världseliten efter ett års mammaledighet.

Chaunte Howard, den enda icke-svenska VM-medaljören 2005, är tillbaka i världseliten efter ett års mammaledighet.
Foto: Hasse Sjögren

LÄGET?: Blankas egen värld?

 28 maj, 2008.Det kvinnliga höjdhoppet är en av de grenar som ännu inte riktigt vaknat ur sin törnrosasömn. Endast sex tjejer har så här långt presterat resultat på 1.95 eller högre. Högst tronar givetvis Blanka Vlasic, som inledde med 2.03 (felfritt hela vägen) i Doha följt av 2.01 veckan därpå i Split.
     Hon tangerade därmed friidrottens just nu längst varande segersvit, på 24 segrar, lika många som Said Saeef Shaheen har i hinder. Det var också kroatiskans 21:a raka tävling över två meter (världsrekordhållerskan Kostadinova mäktade 27 i rad under 1985-87). Har Vlasic med detta dödat alla andras förhoppningar och därmed lagt sordin på hela grenen?
     Den enda som kommit inom fem centimeter från Vlasics 2.03 är Chaunté Howard, som är tillbaka på allvar efter att ha blivit mamma under fjolåret. VM-tvåan 2005 vann i Carson på 1.98, sex centimeter högre än veteranerna Romary Rifka (född 1970!) och Amy Acuff, som är inne på sin 17:e säsong över 1.90.
     Acuff har representerat USA på elva världsmästerskap – ute och inne – och bara missat finalen vid två tillfällen. Däremot har hon bara lyckats vid ett av tre OS-kval, men i Aten kom också hennes största framgång, då hon hamnade just utanför pallen.
     Tvåa i Doha var Anna Tjitjerova (1.96), som är den enda av ryskorna som hittills setts i tävlingssammanhang denna försommar. Hon var ju en rejäl skräll i Osaka när hon delade silvret med Antonietta di Martino eftersom det var första gången sen vintrarna 2003-2004 som Tjitjerova nådde höjder en bit över två meter. Italienskan har för övrigt bara gjort ett halvofficiellt framträdande i Rom, på knappt noterbara 1.80.
     Kazakiskan Marina Aitova var trea i Doha (1.94) och hoppade på samma nivå i helgen i Hengelo, där hon förlorade kampen om segern i en lång och seg omhoppning med Nicole Forrester.
     Men det är knappast de namnen som blir aktuella när OS-medaljerna skall fördelas. Det känns t o m tveksamt om trean i Hengelo (också 1.93), europamästarinnan Tia Hellebaut kommer i fråga. Lyftet sommaren 2006 har ju varit som bortblåst sedan förra vintern. Senaste 2m-tävlingen är faktiskt hennes 2.05 på inne-EM i början på mars 2007.
     Då tycks vinterns stjärnskott Ariane Friedrich mer intressant. Hon gick då vid 24 års ålder från flera säsonger med resultat som bäst strax över 1.90 till en nivå på 1.97-2.02, som endast överträffades av Vlasic, även om IVM blev en besvikelse med vinterns sämsta insats i finalen. Tyskan inledde utesäsongen i lördags med 1.95, som faktiskt är utepers.
     Rutinerade spanjorskan Ruth Beitia satte personligt rekord med 2.02 ifjol och hade också 1.95 i helgen som vinnare i Europacupen för klubblag.
     Men den enda som egentligen verkar kapabel att kunna rå på Blanka Vlasic är den regerande olympiska mästarinnan Jelena Slesarenko. Hon var en klart slagen silvermedaljör i Valencia i vintras, men är den senaste som tillfogat Vlasic en förlust, för snart ett år sen på Bislett Games.
     En ryska som annars visade klara utvecklingstendenser under fjolåret var 30-åriga Jekaterina Savtjenko. Hon har hyggliga placeringar (4:a till 7:a) på fem mästerskap under de tre senaste åren och känns inte som någon omöjlig medaljkandidat i Beijing.
     Den aktuella världsårsbästalistan.
     De svenska OS-förhoppningarna i grenen knyts till VM-sjuan i Osaka Emma Green, som börjar sin sommarsäsong på söndag i Berlin.
     Arkivet för artiklarna i vår "Läget?"-serie.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11