Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 1: K Diskus

 13 aug, 2008.friidrott.se kommer att titta närmare på utgångsläget i de OS-grenar som har svenskt deltagande. Först ut är kvinnlig diskus.
     Anna Söderberg gör sitt tredje försök att kvala in till en OS-final. Hon har klarat det tre gånger på VM med en åttonde plats som främsta merit.
     Det är 38 tjejer uppdelade i två grupper (kompletta startlistan) som jagar de tolv finalplatserna som kan bli fler om de klarar kvalgränsen på 61.50. Något faktiskt över två tredjedelar utav dem har gjort i år.
     På de två senaste olympiska spelen har man ursprungligen krävt 62½-63 meter, men sedan har det räckt med kring 61 medan de fyra VM som har hållits på 2000-talet alla landat på runt 60 meter som slutgiltigt finalkrav. Det har Anna klarat vid 11 av sina senaste 14 tävlingar.
     Efter att årets överlägset bästa, europamästarinnan Daria Pisjtjalnikova fastnat i dopingnätet finns det väldigt få diskuskasterskor som varit stabila på längder en bit över kvalgränsen. I kombination med bristen på större tävlingar – inte en enda Golden League eller Super Grand Prix har erbjudit diskus för kvinnorna – är det väldigt öppet.
     Regerande mästarinnan Natalja Sadova har bara tävlat två gånger, i juli på hemmaplan, med resultat över 65 meter vid båda tillfällena. Det var de första tävlingarna efter två års dopingavstängning. Beijing blir hennes tionde globala mästerskap och hon har klivit upp på prispallen varannan gång. Fast hon blev fråntagen VM-guldet 2001 på grund av för mycket koffein i dopingprovet.
     En annan veteran som är pålitlig i varje fall i fråga om resultat är Nicoleta Grasu, med 16 säsonger över 63 meter. Hon har bara missat en final på de tolv mästerskap (OS, VM, EM) som hon har deltagit i, men inte heller vunnit någon gång. Ska det ske vid nästan 37 års ålder?
     I år har hon kastat längre än 63 meter sju gånger, men hon har aldrig tagit sig över en annan gräns, den gamla järnridån.
     Något liknande kan faktiskt även sägas om de amerikanskor som kastat långt i år. Världstrean Stephanie Brown-Trafton har nått alla sina bästa resultat i Californien och saknar vid 29 års ålder all erfarenhet av internationella finaler. Hon misslyckades i sitt enda kval, på OS i Aten, där hon kastade drygt tre meter kortare än det personliga rekordet satt tidigare samma år…i Californien.
     Aretha Thurmond vann amerikanska mästerskapen på över 65 meter, men när hon har lämnat landet har inte diskusen landat över 60 meter. Precis som Brown-Trafton har hon aldrig överlevt kvalet i ett internationellt mästerskap, detta på fyra försök. Mönstret känns igen med den mest erfarna, Suzanne Powell – bara tävlingar på hemmaplan i år, en enda internationell final.
     Nej, då är det mer intressant att följa Yarelis Barrios, VM-trea ifjol. Stadig kring 61-65 meter toppade hon med över 66 meter i den sista tävlingen före OS-avresan. Hon har hunnit med en säsong hemma på Cuba i vintras, sen i Brasilien under våren och därpå i Europa över sommaren. Barrios har vunnit åtta av sina elva tävlingar inklusive de centralamerikanska mästerskapen.
     Andra troliga finalister är
     * Svetlana Ivanova - Rysslands andra kort och ett tämligen oprövat sådan som gör seniormästerskapsdebut, men hon vann Europacupen.
     * Natalja Semenova – ukrainskan som för ett par, tre år sen tog steget från framgångsrik junior med två JEM-titlar till två raka VM-finaler och som var tvåa på Europacupen i juni.
     * Song Aimin är hemmahoppet som också har två VM-finaler på meritlistan. Hon är lite av kvalspecialist och har även ett par asiatiska mästartitlar. Hon vann de två GP-tävlingar som gick tidigt på säsongen och var sen tvåa på "Fågelboets" premiärtävling i maj på nästan 64 meter, men verkar inte ha tävlat sen dess.
     * Li Yanfeng slog knappt landsmaninnan på OS-arenans tävlingsinvigning och har sedan fortsatt med att vinna alla tre asiatiska GP-tävlingar som hon har ställt upp i. OS-nia i Aten.
     * Vera Cechlová missade ifjol för första gången en mästerskapsfinal efter åtta lyckade försök
     * Iryna Jattjenko, 42, och Ellina Zvereva, snart 48, slår till och med både Sadova och Grasu i fråga om mästarskapserfarenhet. Det har gått ett par decennier sen vitryskorna nådde sina första av 26 finaler och 23 respektive 25 (!) år sen de kastade över 60 meter för första gången. Jattjenko har ett VM-guld och brons på två senaste OS. Zvereva är den äldsta friidrotterskan som har vunnit VM (2001) och OS (2000).

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2