Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 2: K Tresteg

 14 aug, 2008.Vi fortsätter vår genomgång av svenskgrenarna med kvinnliga tresteget som i likhet med diskusen har kval den första dagen.
     Tresteget har verkligen nonchalerats av IAAF i år. Tjejerna har inte fått tävla på enda tävling på de tre högsta nivåerna (Golden League, Super Grand Prix, GP). Kvalgränsen i Beijing är densamma som för fyra år sen, 14.45. Det är mer än vad som har krävts i något annat sammanhang. På VM har den växlat mellan 14.05 och 14.35.
     Men faktum är att kvaltävlingen i Aten blev också den klart bästa någonsin och hela 15 tjejer tog sig till final. Jämför det med Sydney där 13.98 var tillräckligt. På de fyra senaste världsmästerskapen har finalstrecket hamnat kring 14.10-14.20.
     Men av OS-deltagarna är det bara 13 som hoppat 14.45 den här säsongen. Carolina Klüfts fyra resultat i sommar är 14.29-14.10w-13.97-14.10. Carro går in kvalet som delad 22:a av 36 hoppare (hela startlistan). Det lär alltså krävas ett resultat minst i nivå av inledningstävlingens svenska rekord för att gå vidare.
     OS-tvåan i Aten, Hrysopiyí Devetzí, har hoppat längst i år (15.22), men det är Yargelis Savigne som hållit den högsta nivån med tre tävlingar över 15 meter. Grekiskans rekord (15.32) kommer från kvalet för fyra år sen.
     Cubanskan är regerande världsmästarinna såväl inne som ute. Hon började med längd och har inte övergivit grenen helt och hållet, är anmäld i den också i Beijing.
     En som verkligen har förmågan att dubblera är Tatiana Lebedeva. Ryskan är ju regerande olympisk och världsmästarinna i längd och på europeisk nivå i tresteg, som hon dessutom har bland annat fyra VM-titlar i (inne och ute).
     Hon hoppar alltid över 15 meter i de globala mästerskapen utomhus, har startat säsongen sent i år, men 14.92 på de ryska mästerskapen visar att hon åter är med i medaljdiskussionerna.
     Det kan man, sent om sider, även säga om Francoise Mbango Etone, som vann i Aten och som gjort comeback i år med flera tävlingar strax under 15 meter.
     Några medaljförhoppningar kan däremot inte startfältets mest erfarna, Yamilé Aldama, ha. Fyra i Sydney och femma i Aten får hon vara nöjd med om hon når finalen. Hon har nio 15-metershopp i karriären, men nu är hon halvmetern från den nivån.
     Anna Pjatych är den enda ryskan utöver Lebedeva som tagit medaljer på 2000-talet (VM-brons 2005 och 2007), men hon har bara en tävling av hög klass i år, å andra sidan var det när det verkligen gällde, på de stenhårda ryska mästerskapen.
     Det gäller i ännu högre grad den tredje ryskan Viktorija Gurova, som inte gått vidare från OS- och VM-kval tidigare, men som har ett överraskande IEM-guld på meritlistan.
     På stadig frammarsch är Marija Šestak. Fjolårets VM-femma, brons i Valencia, har på tio tävlingar i år inget resultat som är sämre än 14.46. 25-åriga EM-fyran Olga Saladuha blir också bättre och bättre. Sjua på VM ifjol, sexa på IVM i vintras, vinnare på Europacupen och stadig nivå på 14.50-14.75 i sommar tyder på en given finalplats.
     Teresa Nzola Meso var närmast bakom ukrainskan på Europacupen. Hon har varit en besvikelse efter det, men den ojämna fransyskan har definitivt finalkapacitet.
     Den i Turkiet baserade kazakiskan Olga Rypakova var fyra på IVM och har hoppat flera gånger runt kvalgränsen i sommar, dock endast på turkisk mark. Hemmahoppet Xie Limei var åtta i Osaka och vann uppvärmningstävlingen i OS-arenan i maj.
     Två 70-talister som måste lyfta sig från rejält reducerade resultatnivåer för att nå ytterligare en final är Adelina Gavrila, som har tolv sen tidigare, och Magdelin Martínez, som varit på poängplats på de senaste fyra VM:n. Hon är för övrigt en av de fem kvalhopperskorna som är födda på Cuba.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2