Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 3: M Diskus

 15 aug, 2008.Tredje delen i friidrott.se:s inventering av svenskgrenarna på OS handlar om manlig diskus. Kvalet går på lördag (tidigt på morgonen svensk tid).
     Niklas Arrhenius är en av 38 diskuskastare som ställs inför den formella uppgiften att komma över 64.50. Drygt en tredjedel har inte kastat så långt tidigare i år, bl a Nik vars årsbästa är trekvarts meter kortare. Han har ytterligare tre tävlingar över 62 meter.
     Och just resultat på 62 meter har alltid gett final på de senaste globala mästerskapen. I Aten var det t o m ännu lättare, 61.69 räckte den gången.
     Det största namnet nu är Virgilijus Alekna som vann både i Sydney och i Aten, men som det senaste året lidit några tunga förluster mot Gerd Kanter. Framförallt gällde det VM i Osaka där en två år lång segersvit bröts för en småskadad Alekna.
     Det blev esten Kanters första stora triumf och nu är de två balterna jämnstora favoriter. Årets stjärnskott är iraniern Ehsan Hadadi som inte bara vunnit alla sina sex tävlingar varav fyra på 67-69 meter utan också slagit Kanter vid tre och Alekna vid två av dessa tillfällen. 23-årige Hadadi vann JVM för fyra år sen och nådde sin första stora VM-final ifjol, som sjua i Osaka.
     Mario Pestano, med fyra tävlingar över 68 meter och seger i Europacupen, verkar också vara redo för medalj efter att ha hamnat precis utanför prispallen på de två senaste EM. Spanien lär få två finalister efter att Frank Casañas alldeles nyligen bytt nationalitet från Cuba. Helt i avsaknad av internationella meriter har han ändå kastat hela säsongen långt över det som troligen krävs för final.
     Piotr Małachowski har en stadigt stigande formkurva som på de senaste tävlingarna har pikat på över 68 meter. De flesta resultaten har uppnåtts på polsk mark, men han klarade sig också bra i Doha och Berlin.
     Med Lars Riedel slutligen pensionerad kommer Tysklands nya generation som nu består endast av Robert Harting, VM-tvåa ifjol och en bergsäker finalist.
     Minst lika traditionsrika Ungern har en jämnstark trio i Aten-tvån Zoltán Kövágó, som inte har övertygat i år, besudlade (dopingskandal vid Athen-OS) Róbert Fazekas, som krånglade sig över 64 meter i sin senaste tävling och Gábor Máté, VM-femma ifjol. Alla tre kan lika gärna hamna i finalen som utanför.
     Mer tradition: I USA:s besättning är det bara Ian Waltz som känns finalduglig medan av övriga balter, så har Aleksander Tammert inte missat en enda mästerskapsfinal på 2000-talet (OS- och EM-brons som bäst), men har bara ett par resultat på 64-65 meter i år. Tio år yngre landsmannen Märt Israel närmar sig.
     Osaka-trean Rutger Smith borde också klara sig till final och en viss chans bör även tillmätas Frantz Kruger att nå tredje OS-finalen för sin andra nation. Ex-sydafrikanen får annars rikta in sig på Finnkampen.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2