Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 4: M 3000m hinder

 15 aug, 2008.friidrott.se fortsätter sina lägesanalyser inför OS med del 4: Hinderlöpning män.
     15 finalister ska i natt vaskas fram ur tre försök med 40 hinderlöpare (de kompletta startlistorna). Det är nu definitivt att statistikettan Paul Koech inte kommer till start. Kenyanerna står fast vid de tre första på uttagningarna, olympiske mästaren Ezekiel Kemboi, världsmästaren Brimin Kipruto och VM-trean Richard Matelong. Det vill säga samma trio som var före Mustafa Mohamed i Osaka-VM förra året.
     Musse har fått Kemboi på sin lott i det andra heatet. Kemboi har även tre raka VM-silver, men har egentligen på senare år inte alls varit lika vass som när han slog igenom och framstod som det enda hotet mot Stephen Cherono/Saif Saeed Shaheen.
     I år har Kemboi bara sprungit tre lopp. Den kontroversiella segern i de kenyanska uttagningarna, tvåa i Rom och vinst på 8:09 i Aten.
     Ingen annan löpare ser övermäktig ut i Musses heat. Det är svårt att se att han inte skulle ta en av de fyra direktplatserna till finalen.
     Såväl europamästaren Jukka Keskisalo som Tony Famiglietti var långt efter Musse på DN Galan. Då är Mahiedine Mekhissi- Benabbad ett större hot som vinnare på Europacupen och i Monaco liksom jämngamle marockanen Brahim Taleb – den tredje i fältet som har sprungit under 8:10.
     I en förmodad final lär Tareq Mubarak Taher, som vann DN Galan, bli den svåraste motståndaren utöver kenyanerna. Taher är förstås också kenyan från början och har redan hunnit med två VM-finaler åt Bahrain. Samma merittyngd har den förmodat bäste marockanen, Abdelkader Hachlaf.
     PS. Världsrekordhållaren Shaheen missade OS 2004 eftersom han då just bytt nationalitet (från Kenya till Qatar) och missar nu OS 2008 p g a att han ännu inte är helt återställd efter sina efterhängsna skador.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2