Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 5: K 100m häck

 16 aug, 2008.friidrott.se:s förhandsinventering av svenskgrenarna har nu kommit fram till 100m häck för kvinnor.
     Som manliga höjden har kvinnliga korta häcken samlat hela 40 startande vilket medfört att gallringen i första ronden blir snudd på brutal med 60% som skall slås ut direkt!
     Man skall nämligen gå direkt från fem fulla försöksheat ned till bara två semifinaler (16 platser) enl formeln topp-2 plus 6 tider. En formel som för att fungera sportsligt kräver en oerhört väl balanserad seedning av heaten.
     Något som är svårt att uppnå om man - som sker på internationella mästerskap - går strikt på årsbästa utan minsta hänsyn till när, var och hur tiderna uppnåtts. För Susanna Kallur är det dock förstås en fördel att seedas på årsbästa eftersom hon inte tävlat de senaste två månaderna.
     Hon har nu placerats i det första heatet tillsammans med Spaniens Josephine Onyia, som precis som Sanna har årsbästat från Berlins Golden League den 1 juni. Onyias åtta senaste lopp (sedan mitten på juni) har sedan alla legat på 12.73-12.94. Minst lika bra juliform som Onyias har faktiskt visats av polska Aurelia Trywianska och turkiska Nevin Yanit.
     Så om rapporterna om att Sanna inte längre besväras av skadorna (lår och skenben) utan räknar med att springa för fullt bör hon ha mycket goda förutsättningar att ta en av de två topplaceringarna i sitt försöksheat. Sanna gjorde ju 12.54 i årsdebuten och 12.71 i Oslo kraftigt hämmad av smärtan i skenbenet.
     Hon slipper nu i första omgången alla amerikanskor och jamaicanskor, som ju till skillnad från Onyia också sprungit fort under de sista veckorna före avresan till OS. Framförallt Lolo Jones, Brigitte Foster-Hylton och Delloreen Ennis-London har visat god nivå:
     Jones vann i Barcelona, Stockholm och London, Foster-Hylton Rom (GL) och Monaco och Ennis-London Rethymno och Paris (GL) och de tre har i allmänhet hållt sig på tider av 12.60-klass.
     Ser man till juli-form och formtrend måste även Australiens Sally McLellan räknas in bland de starka finalkandidaterna – vilket också innebär medaljchans i denna traditionellt hypertäta gren. McLellans fem sista juligalor gav i tur och ordning 12.73, 12.58, 12.73, 12.61 och 12.53 med placeringarna 4-3-1-2-2.
     Och kan Canadas Priscilla Lopes-Schliep göra om sitt felfria lopp från B-finalen på DN Galan – där hon med 12.61 var snabbare är A-finalens vinnare Lolo Jones – är hon också en möjlig finalist.
     De kompletta startlistorna för försöken på 100m häck.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2