Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 6: M Höjd

 16 aug, 2008.Kapitel 6 i friidrott.se:s serie lägesanalyser av svenskgrenarna handlar om manlig höjd.
     Rekordhöga kravet 2.32 kommer näppeligen att krävas för att äntra den manliga höjdfinalen. Troligen kommer höjden före att räcka utmärkt, kanske även felfri t o m två höjder före.
     Under 2000-talets fem första globala mästerskap har gränsen i praktiken hamnat mellan 2.24 och 2.28. Det var först i det högklassiga VM-kvalet ifjol som 2.29 uppnåddes av hela 15 hoppare. Det måste vara anledningen till att IAAF nu skrämselhöjt till 2.32, en höjd som endast klarats av sju av de 40 finalaspiranterna under utomhussäsongen!
     Stefan Holm, Jaroslav Rybakov och Andrej Silnov har gjort det tre gånger vardera och är också rimligen medaljfavoriterna. Europamästaren Silnov har uppvisat den särklassigt bästa formen mot slutet och toppar statistiken på 2.38.
     Men han misslyckades i den viktigaste tävlingen, ryska mästerskapen, där han slutade fyra och var först inte uttagen till OS. Kan det vara en orosfaktor för ryssen som även gjord en platt figur på VM-finalen ifjol och därutöver inte har någon mästerskapserfarenhet på seniornivå förutom EM-guldet?
     Rybakov, å sin sida, riskerar att känna sig besegrad i förväg av Stefan Holm. Vid fyra tillfällen har det nämligen varit värmlänningen som stått i vägen för Rybakovs mästerskapsseger, men det ska också erkännas att situationen har varit den omvända.
     Holm leder med 9-5 i inbördes matcher vid mästerskap (läs även vår artikel inför inne-VM i vintras) och har blivit slagen av den stabile ryssen vid de två senaste världsmästerskapen. Dessutom vann även Rybakov duellen i Karlstad av alla möjliga platser, svidande nog, i den sista tävlingen före OS. Två guld (EM 2002 och IVM 20006 på hemmaplan) och sju silver har Rybakov samlat på sig. Holms imponerande mästerskapsskörd består av sju guld, tre silver och ett brons.
     Av övriga som har hoppat högt i år kan vi glömma bort Dusty Jonas (2.36) och Kabelo Kgosiemang (2.34) som gjorde det i maj och som inte haft en vettig tävling sen dess. Mickael Hanany har knappt visat sig efter segern (2.32) på de amerikanska universitetsmästerskapen i mitten på juni. Detsamma gäller för Andra Manson vars 2.33 kom i början på april och som endast har följts av kvalificeringen på uttagningarna tre månader senare, som inträffade på 2.27.
     Världsmästaren Donald Thomas är helt under isen och när även Eike Onnen (2.31) fallit bort på grund av skada inser man att toppen är oerhört tunn och öppnar vägen för bland andra Linus Thörnblad som legat runt 2.30 i de fem tävlingar som han genomfört under månaden före OS. Även Germaine Mason hoppade mycket lovande på Londons GP (2.31) strax före OS.
     Av den uppsjö av deltagare som klarat 2.30 i sommar är det bara Andrea Bettinelli, Tomás Janku och Jesse Williams som har gjort det flera gånger. Men italienaren har följt upp 3x2.30 i juni med 2.24-ingen höjd-2.20 och tjeckiske EM-tvåan har också sjunkit tillbaka till samma nivå. Jesse Williams är bara snäppet bättre med resultat runt 2.25 i Europa efter 2.30 som vinnare av Trials.
     En doldis som man inte ska glömma bort är Kyriakos Ioannou, VM-trea två gånger om det senaste året, men som bara genomfört de två grekiska tävlingar i juli där Holm vann. Man kan inte utesluta att det blir en ny medalj för cyprioten.
     Kompletta startlistorna för de två kvalgrupperna i höjd.

Senaste veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Förra veckan
Veckan 10.2 - 17.2

Två veckor sedan
Veckan 3.2 - 10.2