Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 7: M 400m

 17 aug, 2008.Sjunde kapitlet i friidrott.se:s greninventeringar på tröskeln till OS handlar om manliga 400m.
     De 56 startande i försöksheaten ska mer än halveras ned till 24 semifinalister. Det innebär att utöver de tre första i de sju loppen så får bara tre av de övriga 35 chansen att avancera på tid.
     Johan Wissman i heat nummer två, strax efter klockan tre i natt, har fördelen av att kunna blicka över alla sina främsta konkurrenter. Två banor utanför Johan springer favoriten Chris Brown. Bahamanen har hamnat precis utanför pallen på de två senaste världsmästerskapen och på dess lägsta plats på Inomhus-VM. Med sex lopp på 44 sekunder i år är han helt given för avancemang.
     Johan får i första hand strida med Joel Milburn som är något så ovanligt som en australiensare som har blivit bättre under sommaren med vinst i Luzern på under 45 sekunder som sin topp. Formsvage Sanjay Ayre och Gary Kikaya bör Johan kunna besegra. Kikaya har inte synts till på över två månader.
     Bakom grenens dominanter Jeremy Wariner och LaShawn Merritt är ovan nämnde Chris Brown den mest trolige finalisten. Däremot är det tveksamt om den tredje amerikanen räcker till:
     David Nevilles enda lopp under 45 sekunder kom i finalen på de amerikanska uttagningarna och det är väldigt många av hans landsmän som inte har klarat av att följa upp den formtoppningen med bibehållen nivå på OS. Nevilles två europeiska framträdanden har inte skvallrat om någon finalkapacitet.
     Det har däremot Martin Rooney definitivt visat med övertygande segrar i London och Monaco veckorna före OS. IVM-fyran Ricardo Chambers har varit väldigt stabil, klart mer än Michael Blackwood som besegrade honom på de jamaicanska mästerskapen. Vid deras nästa möte i Barcelona var Chambers över en halv sekund före.
     VM-femman Leslie Djhone har en uppåtgående formkurva som kan räcka till en ny OS-final. Dubble VM-finalisten Tyler Christopher och Rennie Quow, som vann Junior-VM i just Beijing för två år sen (men som hade ett dåligt genrep på DN Galan) är två andra tänkbara finalnamn som kan stå i vägen för Johan Wissman.
     Startlistorna för 400m-försöken som börjar kl 03.00 natten till måndag.

Senaste veckan
Veckan 23.2 - 1.3

Förra veckan
Veckan 16.2 - 23.2

Två veckor sedan
Veckan 9.2 - 16.2