Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 8: K Längd

 18 aug, 2008.Carolina Klüfts vidare öden i Beijing avgörs klockan tre natten till tisdag. 42 längdhopperskor (kompletta startlistan) jagar kvalgränsen 6.75 som 17 utav dem klarat tidigare under årets gång. Men i verkliga VM och OS under det här årtiondet har det aldrig krävts mer än 6.60 eller mindre än 6.53.
     Huvudfavorit till OS-guldet är Naide Gomes. Portugisiskan som övergav mångkampen för längdhoppet långt före Carro har klättrat på rankingen obevekligt, fram till IVM-guld i vintras.
     Hennes resultat de sista veckorna fram till OS talar sitt tydliga språk: 6.93w - 6.93 - 6.84 - 7.04 - 7.12. Hennes enda förluster på hela året har varit med två centimeter till Simagina på GE Galan i vintras och med lika liten marginal till Maurren Higa Maggi i Madrid.
     Simagina var skadad och världstvåan Koltjanova misslyckades på de ryska mästerskapen. Den ryska trion i Peking består i stället av Tatiana Kotova, Tatiana Lebedeva och Oksana Udmurtova, som rent statistiskt är nummer 3, 4 och 8 i landet.
     Men icke desto mindre är Kotova och Lebedeva givetvis ändå tänkbara vinnare. Ja, Kotova är till och med nästan omöjlig att tippa utanför pallen. Hon har nämligen alltid tagit medalj på samtliga tolv internationella mästerskap som hon har ställt upp i! Men gulden har alla kommit inomhus med ett undantag för ett EM och årets resultat har inte varit de bästa. Ändå vann hon de ryska mästerskapen på 6.86. Det var där som Udmurtova knep den andra OS-biljetten. Annars har hon bara hoppat tresteg.
     Apropå tresteg, så var det den grenen som Lebedeva vann på uttagningarna medan hon fick en fribiljett till OS i längd. Hennes utdelning i längdhopp på mästerskapen är hundraprocentig: 1:a IVM 04, 1:a OS 04 och 1:a VM 07! Däremot har hon i år bara en vinst på över 6.70.
     Det för oss tillbaka till Higa Maggi. IVM-tvåan bakom Gomes, som alltså fick revansch på portugisiskan för en dryg månad sen. Efter förlust till Kotova i säsongspremiären i Dubai har brasilianskan radat upp åtta raka vinster på resultat kring 6.75-7.00 varav två över Kotova och en över Lebedeva.
     Två gånger har Higa Maggi även besegrat årets amerikanska uppstickare Funmi Jimoh, som vi flaggade för i våras. Nykomlingens första europeiska tour har dock inte varit lyckad, så frågan är om inte OS kommer för tidigt i karriären. De amerikanska uttagningarna vann av Brittney Reese (6.95), före Grace Upshaw (6.88) och Jimoh (6.71w).
     Reese, som var VM-8:a ifjol, har definitivt inte gjort bort sig efter det, tvåa i både Stockholm och Monaco. Upshaw var klart distanserad på båda de tävlingarna, men har erfarenhet av tre mästerskapsfinaler, inklusive en nionde plats på OS i Aten.
     Karin Mey hade en ypperlig start på säsongen, men i samma ögonblick som hon plötsligt bytte medborgarskap från Sydafrika till Turkiet (och förnamnet till Melis) vid midsommar har resultaten sjunkit betydligt från 6.70-6.90 till nästan en halv meter kortare.
     Med Mey tar också listan slut på hoppare som (tidigare) visat någon pålitlighet över 6.70. Tyvärr gäller det även Carro vars nivå legat på 6.50-6.70 med undantag för medvindshoppet på MAI Galan och insatsen på Europacupen (6.87) som förlänar henne en tolfte plats på världsstatistiken.
     Keila Costa har visserligen åkt på däng av landsmaninnan Higa Maggi i parti och minut, men hon kvalade in till final både i Osaka och i Valencia.
     Det finns ett par intressanta namn kvar i nattens startlistor som gör debut i finsocieteten. Texasbaserade nigerianskan Blessing Okagbare har klivit på NCAA-pallen såväl inne som ute i år. Sen åkte hon hem och försvarade sin hemmatitel på 6.86. Likaledes 21-åriga slovenskan Nina Kolaric har hoppat stadigt över sex och en halv meter på en rad tävlingar på Balkan.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2