Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 10: M Spjut

 21 aug, 2008.Det tionde kapitlet i friidrott.se:s inventering av grenarna med svenskt deltagande handlar om spjutkastning.
     De 38 spjutkastarna har anmodats att klara 82.50 för att nå spjutfinalen, men eftersom det är bara elva utav dem som har gjort det vid mer än ett tillfälle i år, så kan man kallt räkna med att det kommer att räcka med ett par meter kortare. Vid de tre senaste världsmästerskapen har det inte ens krävts 80 meter medan strecket i Aten gick vid 80.68.
     Magnus Arvidsson är en av de elva, men de resultaten kom i juni innan han gjorde sitt tävlingsuppehåll. 80.80 som han sedan just före avresan till OS vann SM i Västerås på lär ligga i paritet med vad som behövs i natt.
     Sedan Jan Zelezny (tre OS-guld, tre VM-guld, senaste 2001) till slut lämnade lite plats på scenen har vinnarna hetat i tur och ordning Sergej Makarov, Andreas Thorkildsen, Andrus Värnik och Tero Pitkämäki.
     De senaste åren har dominerats av Thorkildsen och Pitkämäki som "alltid" kastar klart längre än nu påbjudna 82.50. I år har den finländske världsmästaren tävlat flitigare med sex resultat över 85 meter (även om de tre senaste varit på 82-84 meter) medan den olympiske mästaren, som i juli nöjde sig med Rom och DN Galan, har kommit över 85 i fyra av sina sex tävlingar.
     I guldstriden är det värt att nämna att Pitkämäki har 9-3 i inbördes möten på de två senaste säsongerna.
     Jarrod Bannisters 89 meter på skottdagen i februari är fortfarande årets längsta spjutkast, men australiensarens insatser i Golden League (GL) har i allmänhet legat tio meter kortare med 84 meter i Paris som undantag. Så han kan mycket väl missa OS-finalen. På fjolårets VM slutade han som 22:a i kvalet.
     Tero Järvenpää har raden 3-2-2 på GL och två segrar över Pitkämäki samt alla tävlingar samlade mellan 83 och 86 meter. Den tredje finländaren, Teemu Wirkkala, är inte alls lika jämn. Toppen på 84 meter kom på en mindre tävling medan han har misslyckats på såväl GL (9-6-9) som i de finska mästerskapen.
     Då är letterna Eriks Rags och Vadims Vasilevskis klart mer pålitliga. Den senare som var tvåa på OS i Aten och fyra på såväl EM som VM vann den senaste GL-tävlingen. Han kastade en av sitt livs sju 87-meterstävlingar i VM-kvalet ifjol. Rags ligger på en nivå runt 79-85 meter i år och har tagit sig till final på de fyra senaste internationella mästerskapen.
     35-årige Sergej Makarov må ha passerat sin topp, men lär ändå kvala in till sin fjärde OS-final där han har raden 6-3-3. Han har även nått fem VM-finaler med klimax som vinnare i Paris. Makarovs kvalmiss i Osaka var den första under en tolvårig mästerskapskarriär.
     Ryssarna representeras annars av tio år yngre Ilja Korotkov och Aleksandr Ivanov. Den förste är en färsking vars enda sommartävling var de nationella uttagningarna där ha slutade tvåa på över 84 meter. Den senare har tre raka femteplatser på OS och VM, men har varit lika frånvarande från årets tävlingsscen. Men redan före dem är det slut på spjutkastare som visat minsta säkerhet över 80 meter.
     Kvalets absoluta joker måste också nämnas: USA:s Breaux Greer. Hans enda tävling i år är USA-uttagningarna där han med 67.20 misslyckades helt. Men eftersom USA inte hade tre andra kastare som klarat A-gränsen under de två senaste åren fick Greer (som kastade 91.29 förra året, men som sedan opererat en axelskada) ändå en plats i OS-truppen.
     Kompletta startlistan i kvalet.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2