Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vem kan man lita på?

 29 sep, 2008.Att Veronica Campbell-Brown vann 100m-loppet i Shanghai klart före ett gäng OS-finalister var ingen sensation. VCB har faktiskt varit världens bästa 100m-löperska den här sommaren, även om hon efter en retfull fjärdeplats på Jamaicas uttagningar aldrig fick springa sträckan på OS.
     Så det anmärkningsvärda i den här resultatlistan är absolut inte hennes placering eller sluttid utan reaktionstiden - 0.567! Över fyra tiondelar långsammare än den bästa i loppet och över tre tiondelar långsammare än den i övrigt sämsta!
     En veritabel katastrofstart - och ändå vann Campbell-Brown alltså loppet överlägset på briljant tid - 11.01 - i vindstilla. Tänk "om inte om hade varit" - dvs om hon haft samma reaktionstid som den bästa i loppet. Då hade hon fått ... 10.60!?!?! I vindstilla!!! En prestation relativt sett t o m bättre än FloJos omdiskuterade världsrekord 10.49 "i halv storm".
     Är det verkligen möjligt? Jo, det måste det vara - för startkontrollutrustningen - som numera har getts en roll som oantastlig högsta domare i startfrågor - ljuger ju inte. Eller ....?
     Jo, visst for den med osanning i detta fall. En bild-för-bild videoanalys av starten visar att Campbell-Brown började röra sig ca 0.08 s efter Williams på banan intill som hade fått 0.158 som sin reaktionstid. Så VCB:s reella RT var ca 0.24, alltså runt tre tiondelar bättre än den systemet gav. Faktum är att hon när klockan nått 0.5 s redan lämnat blocken med båda fötterna.
     Det officiella RT-värdet från startkontrollutrustningen saknar alltså varje anknytning till verkligheten. Frågan då är förstås hur det kan komma sig. Ett klassiskt "tekniskt fel" av den typ som vi vet moderna prylar kan råka ut för är den enklaste förklaringen.
     Men det finns en annan litet mer intrikat möjlighet:
     Eftersom startern sköt på tok för snabbt (hålltid efter "Färdiga" ca 1.1 s) hade VCB faktiskt inte ens hunnit upp i stillhet i sin Färdiga-ställning. Hon överrumplades helt av skottet, "drullade" ur blocken och snubblade igång sin löpning.
     Det är därför möjligt att det aldrig blev den skarpa tryckökning mot blocken som systemet är konstruerat för att registrera. Så när starten gått och "inget sedan hänt" under en rimlig tid kan det vara så att systemet i stället stänger av och att den tidpunkten då blir registrerad som "reaktionstiden".
     Två viktiga lärdomar man kan dra av detta exempel:
     + Elektroniska prylar är aldrig ofelbara och skall därför ses som hjälpmedel och inte som suveräna domare.
     + Starters "som skjuter från höften" skapar gravt orättvisa starter. Typiskt är att även bortsett från VCB:s felaktiga siffra så var spridningen i "reaktionstider" orimligt stor (mellan 0.154 och 0.254). I en bra start är spridningen bara ungefär fjärdedelen.