Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Två som skapade en era

Sjätte och sista gången som Holm och Rybakov
<br/>stod på samma prispall i ett stort mästerskap
<br/>var i vintras i Valencia.

Sjätte och sista gången som Holm och Rybakov
stod på samma prispall i ett stort mästerskap
var i vintras i Valencia.
Foto: alj

 18 okt, 2008.Friidrottshistorien bjuder på en hel del eror präglade antingen av en dominant eller av duellerna mellan två jämbördiga aspiranter på positionen som nr 1. En sådan epok avslutades nyligen i manligt höjdhopp när Stefan Holm satte punkt för sin karriär.
     Fast frågan är hur många som medan det pågick egentligen uppmärksammade att de sista 8 årens rad av internationella mästerskap varit något av en evighetsduell mellan Stefan och ryske Jaroslav Rybakov?
     Ingen av dem satte ju några världsrekord och dessutom har det hela tiden funnits andra som utmanat. Det speciella är dock att dessa utmanare kommit och gått i snabb takt medan Holm och Rybakov bestått år efter år.
     Ett förhållande som tydligast illustreras av att dessa två på de 16 mästerskap som genomförts åren 2001-2008 erövrat vardera 11 medaljer medan övriga medaljer fördelats på inte mindre än 22 andra hoppare som tagit 1, 2 eller 3 per person.
     Dessa och många andra intressanta fakta om den 8-åriga Holm/Rybakov-eran i manligt höjdhopp finns samlade och presenterade på vår speciella dokumentationssida "Mästerskapshoppare med jätte-M".
     Bl a bekräftas där i fakta känslan att grenen under många år varit en slags indirekt landskamp mellan Ryssland och Sverige.