Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 21 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Fascinerande friidrottshistoria i text och stillbilder - och i en unik amatörfilm!

Fascinerande friidrottshistoria i text och stillbilder - och i en unik amatörfilm!
Foto: alj

Det var en gång ...

 12 nov, 2008.Berättelsen om friidrottstävlingen Gimospelen är nog så nära en saga man kan komma i verkligheten. För inte var det ens rimligt att en liten bruksort i norra Uppland arrangerade en årlig friidrottstävling som lockade inte bara svensk elit utan också utländska superstjärnor med OS-guld och världsrekord på meritlistorna.
     Men det gjorde alltså Gimospelen som föddes 1914, som upplevde sin storhetstid under 1950- och 1960-talen och som till slut somnade in 1977 (utan allvädersbanor ville de elitaktiva inte längre komma). Den sannsagan finns nu nedtecknad i text och bild i boken "Gimospelen - en klassiker i svensk friidrottshistoria".
     På drygt 200 sidor i generöst format (20x27 cm) har Lars Wikfeldt och Yngve Wällstrand dokumenterat historien om en friidrottstävling och samtidigt berättat hur idrottsrörelsen växte fram på den svenska landsbygden under början av förra seklet. Boken är dessutom mycket av en lokalhistoria över ett litet brukssamhälle som genom en idrottstävling fick en unik identitet även utanför Sveriges gränser.
     I arbetet med boken gjorde författarna ett fynd utöver det vanliga: En 35 minuter lång smalfilm som skildrade Gimospelen 1935! Också dessa unika rörliga bilder har nu gjorts tillgängliga för alla intressade genom att överföras till DVD.
     För den som är det minsta intresserad av friidrottens svenska historia är denna film omåttlig fascinerande. Den ger anledning att reflektera både över hur mycket på en friidrottstävling som är sig likt nu ca 70 år senare och över hur mycket som blivit så totalt annorlunda.
     Både bok och DVD har givits ut av Förlaget LaGun som kan kontaktas på e-post.

Senaste veckan
Veckan 14.9 - 21.9

Förra veckan
Veckan 7.9 - 14.9

Två veckor sedan
Veckan 31.8 - 7.9