Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ett angeläget stycke historia

Foto: alj

 27 nov, 2008.Det vore förstås en överdrift att påstå att det inte skulle ha funnits ett globalt arbete mot doping inom idrotten ifall inte Arne Ljungqvist hade drivit frågan med sådan kraft och envishet ända sedan början på 1970-talet.
     Men det är ingen tvekan om att han med sin speciella trippelkompetens - f d elitaktiv av OS-klass, läkare och idrottsledare - och med sin analytiska skärpa haft en oerhörd betydelse för att svänga opinioner och därmed för uppbyggandet av nödvändiga redskap för dopingbekämpningen inom elitidrotten i världen.
     Därför är det verkligen värdefullt som dokumentation av en nyckelperiod i idrottshistorien att Arne själv - som f ö fortfarande är i högsta grad engagerad och verksam (bl a vice ordförande i WADA) - nu tagit sig tid att "från insidan" berätta historien om hur det internationella antidopingarbetet vuxit fram sedan början på 1970-talet.
     För även om boken "Dopingjägaren Arne Ljungqvist" också är en mer allmän memoarbok står - som titeln signalerar - hans engagemang mot dopingen väldigt mycket i centrum för berättelsen.
     Det kanske allra viktigaste alla som inte själva var med på den tiden får lära sig av boken är hur i grunden attityderna förändrats: Då i början av 1970-talet när Arne, efter drygt tio års bortovaro från idrotten, kom tillbaka som ledare hade bruket av anabola steroider smugit sig in så försåtligt i både kroppar och själar att nästan ingen egentligen brydde sig.
     Hormondopingen upplevdes såsom något som kommit för att stanna, en kanske litet olustig men ändå oundviklig del av elitidrotten. Därför var det heller inte någon i en maktposition inom idrottsrörelsen som var beredd att driva frågan.
     Det var där Arne bröt mönstret!
     Men som boken avslöjar var det ett tufft arbete där han fick slita hårt och länge för att få stöd ända upp i toppen på den internationella idrottsrörelsen. Där ville man länge hellre titta åt andra sidan än riskera skandalösa avslöjanden.
     Dagens - som vi upplever självklara - attityd att doping är osportsligt fusk (det tycker nog alla, t o m de som dopar sig!) är faktiskt en ganska modern företeelse. Fast för Arne Ljungqvist var det en självklarhet från allra första början och därför ägnade han en så stor del av sitt liv åt att få hela idrottsvärlden att komma till samma insikt.
     "Dopingjägaren Arne Ljungqvist" är en bok alla, som vill förstå hur dagens idrottsverklighet vuxit fram, bör läsa. Dessutom bevisar den att man faktiskt kan "försätta berg" om man har engagemanget och kompetensen.
     Läs mer om boken på förlagets hemsida.

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9