Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Andreas Bube och Sara Petersen ordnade danska guld på 400m häck i både M22 och K22 vid sommarens Nordiska mästerskap. (Andreas tog där även hem 400m slätt.)

Andreas Bube och Sara Petersen ordnade danska guld på 400m häck i både M22 och K22 vid sommarens Nordiska mästerskap. (Andreas tog där även hem 400m slätt.)
Foto: Hasse Sjögren

På andra sidan sundet

 9 jan, 2009.Finland är ju vår huvudsakliga referensnation i det omedelbara grannskapet, framförallt genom den unika position som våra inbördes landskamper haft sedan mer än trekvarts sekel. Nyligen dök vi ju ned litet djupare i styrkeförhållandena mellan två länder.
     Men det kan vara intressant att se hur det står till med friidrotten också i andra länder i omgivningen och i dagens analys sätter vi ljuset på vårt södra nordiska grannland Danmark.
     Direkta jämförelser är inte speciellt meningsfulla, därtill har styrkeförhållandena alltid varit för ojämna. Det som är intressant att titta på är i stället om och i så fall hur mönstren förändrats över tiden. Därför består vår analys av en jämförelse av situationen i fjol (2008) med hur det såg ut tjugo år tidigare (1988).
     Rent spontant skulle man kunna förmoda att - eftersom vi är både närbelägna, närbesläktade och numera t o m genom Öresundsbron fysiskt sammanhängande - förändringarna skulle vara likartade.
     Men i verkligheten ser det faktiskt helt annorlunda ut, vilket självklart ger upphov till frågor om varför det kunnat bli så. Så mycket kan vi avslöja som att ett nyckelord i de resonemangen är "hallar".
     Läs hela analysen "Rödvitt vs Blågult"!