4 feb, 2009.Ingela Nilsson är född och uppvuxen i Växjö där hon jobbar halvtid som FIG-tränare och halvtid på Smålands FIF med fokus på utbildning. Hon är också fritidstränare i IFK Växjö där hon har en hoppgrupp:
– Det är framför allt höjdhoppare jag tränar men även aktiva i längd och tresteg samt lite sprint och häck. Totalt är jag inblandad i träningen för ett 40-tal aktiva i åldern 17–21 år.
Hon började som höjdhoppare i IFK Växjö i unga år men slutade redan som 15-åring:
– Jag saxade som bäst 1.35! Sedan satsade jag på kanot i några år men fick sluta på grund av skador. Tränar- och ledarrollen intresserade mig tidigt och jag har nu jobbat som tränare sedan 1995.
Ingela är tillsammans med Johnny Holm grenutvecklingsansvarig i höjd för kvinnor men att det är enbart för kvinnor är mer en sak på papperet:
– Johnny ansvarar tillsammans med Janne Bäck för herrarna men vi jobbar tillsammans alla tre och har en tät kommunikation. Janne bor i Umeå, Johnny i Värmland och jag i Växjö så vi täcker in olika geografiska delar vilket är bra.
I och med att de nu är tre GUO:or inom höjd så har de också utökat uppföljningsarbetet:
– Vi kommer att ha tre landslagssammandragningar i år då vi samlar höjdhoppare från 17 år till senior för att prata träning och tävling. Första tillfället blir i samband med Stefan Holmspelen (tidigare Kilsspelen) i början av juni. Då blir det gemensam träning, vi diskuterar tävlingsupplägget inför sommaren och förhoppningsvis kommer även Stefan Holm berätta om sitt höjdhoppande.
Ingela räknar med att det blir ca 20 höjdhoppare som kommer. Under hösten är sedan ytterligare två träffar inplanerade.
Hur vill då Ingela utveckla svenskt höjdhopp?
– Det finns mycket. I Sverige har ju de bästa höjdhopparna de senaste åren inte varit så långa. Men det är den generation som nu är på väg upp. Långa resp korta hoppare använder olika tekniker och det är viktigt att tränare och aktiva förstår det. Långa höjdhoppare bör t ex inte kopiera Stefan Holms teknik rakt av. Beroende på om man är lång eller kort så springer man till exempel olika i ansatsen.
När förbundskapten Stefan Olsson i höstas presenterade den nya landslagsorganisationen var det inte bara betydligt fler GUO:or. Det var också fler kvinnor än tidigare:
– Det är bra! Jag tror att män och kvinnor har olika tankesätt och en mix är det bästa, avslutar Ingela.
|