Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Hur man bär sig åt för att
sätta världsrekord

Målfotot bekräftar sluttiden 14:24.37.
<br/>De vågiga linjerna på fotot beror på
<br/>att Globens läktare vibrerade av
<br/>publikens inlevelse.

Målfotot bekräftar sluttiden 14:24.37.
De vågiga linjerna på fotot beror på
att Globens läktare vibrerade av
publikens inlevelse.

 24 feb, 2009.För en vecka sedan hade vi på GE Galan i Globen privilegiet att få uppleva Meseret Defar göra något ingen annan kvinna någonsin tidigare klarat av att göra inomhus: Springa 5000m under 14:25.
     Det är alltid nyttigt att påminna om hur oerhört exklusivt ett världsrekord faktiskt är. Att det är det allra bästa som någon någonsin presterat.
     För att lyckas med något sådant räcker det inte med att man är i bra fysisk form utan det gäller också att allt fungerar på bästa sätt. Handlar det - som i detta fall - om ett längre lopp är A och O att man hittar rätt tempo från början. Att starta för snabbt kan vara lika förödande som att starta för långsamt.
     Genom att Defars passering vid mållinjen efter vart och ett av de 25 varven filmades med målkameran hade det blivit möjligt att i detalj analysera hennes väg till världsrekordet. Slående är då hur nära jämnfartsidealet 34.7 per varv Defar låg hela vägen:
     Mellan de två första varvens "startrusning" och de tre sista varvens långspurt hade etiopiskan 20 varv tätt samlade mellan 34.34 och 35.50! Då skall man ändå veta att hon på loppets andra halva inte kunde ta kortaste vägen eftersom hon hela tiden varvade konkurrenter.
     Se alla mellantiderna och läs hela analysen.