Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Hur stor favorit är Uchov?

Enda tunga segern utanför rena höjdgalor kom på DN Galan för tre år sedan. Lägg förresten märke till att han inte använde höjdskor (inga spikar i klacken!).

Enda tunga segern utanför rena höjdgalor kom på DN Galan för tre år sedan. Lägg förresten märke till att han inte använde höjdskor (inga spikar i klacken!).
Foto: Hasse Sjögren

 5 mar, 2009.Tittar man bara i statistiken är den ryske höjdhopparen Ivan Uchov en av detta inomhus-EM:s allra största sjärnor och favoriter. Hans 2.40 från Athen för en vecka sedan är ju av en oerhört exklusiv kvalitet. Bara tio andra hoppare har någonsin klarat den höjden och ingen av dem är ju aktuell nu.
     Men ett enstaka statistikresultat kan faktiskt vara ganska missvisande som indikation på hur det skall gå i ett mästerskap. Tittar man på Uchovs meriter "när det gäller" är listan allt annat än imponerande:
     Det är hans femte år som 2.30+ hoppare och som senior har han en 12:e plats på EM 2006 och en 5:e på World Athletics Final samma år. Nu skall det sägas att konkurrensen om platserna i de ryska mästerskapstrupperna alltid varit tuff men en kille som hoppade 2.37 för tre år sedan och 2.39 (ryskt rekord inomhus!) för två år sedan borde ha åstadkommit mer.
     Sammanställer man Uchovs bästa tävlingar framträder också ett oerhört märkligt mönster:
     * 13 av 13 tävlingar på 2.34+ och 26 av 33 på 2.30+ är gjorda inomhus i januari eller februari månad!
     * 23 av de 26 inomhustävlingarna är gjorda på bara 6 platser, tre ryska och tre speciella höjdgalor (Arnstadt, Hustopece och Weinheim).
     Ser man på Uchovs facit i traditionella internationella utomhusgalor är det egentligen en enda tävling som sticker ut positivt: DN Galan 2006 som Uchov vann på 2.32. Tre veckor tidigare stannade han på 2.15 i Norrtälje och två veckor senare på 2.20 på EM på Ullevi.
     Se vår sammanställning över Uchovs bästa tävlingar och meriter i internationella sammanhang.
     Så även om Uchov måste ses som självklar favorit till guldet nu i Turin är det knappast något säkert tips. Vår nya webbfråga här till höger är därför "Vad blir Uchovs placering på inne-EM?". Frågan står öppen till kl 10.00 på fredag.