Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Den magiska plankan?

31 jan: 7.78 som 4:a i Glasgow
<br/>8 mars: 8.71 som 1:a i Turin.

31 jan: 7.78 som 4:a i Glasgow
8 mars: 8.71 som 1:a i Turin.
Foto: Hasse Sjögren

 12 mar, 2009.När inne-EM var nästan över - och när publiken i "Ovalen" var helt upptagen med att jubla över det vinnande italienska 4x400m-lagets ärevarv - kom helt oförberett för alla (inkl den aktive själv) ett resultat av historiska dimensioner:
     I hela mästerskapets allra sista tävlingsinsats flög den 22-årige tyske längdhopparen Sebastian Bayer 8.71! Det näst längsta hoppet någonsin inomhus, bara 8 cm kortare än det inomhusvärldsrekord som Carl Lewis satte ett par år innan Bayer föddes!
     För Bayer själv innebar det att perset från tävlingens första omgång överträffats med 42 cm och perset inför inne-EM med 54 cm! Ett lyft som i den moderna längdhoppshistorien egentligen bara kan jämföras med när Bob Beamon vid OS 1968 förbättrade världsrekordet med 55 cm till 8.90.
     Riktigt samma känsla av overklighet som då uppstod väl inte, men ändå började direkt surra resonemang på temat "för bra för att vara sant". Medvind finns ju inte som ett alternativ inomhus, men kanske det hade blivit fel på mätutrustningen?
     För även om Bayer var en möjlig vinnare på förhand var den plötsliga ökningen märklig. Tyskens fyra tidigare tävlingar i vinter hade ju gett 7.78 (i 5-lagsmatchen i Glasgow, där Michel Tornéus vann på 7.95!), 7.99, 8.13 och 8.17. Då var 8.71 någonting väldigt annorlunda.
     Vidgade man perspektivet visade det sig vara fler som hoppade oväntat långt: 2:an Winter höjde inneperset med 20 cm, 3:an Starzak sitt med 11 cm, 4:an Gomis sitt med 3 cm och 5:an Atanasov (35 år i år!) sitt med 2 cm. Mönstret i toppen av kvinnliga längden var likartat: 1:an Balta +17 cm, 2:an Sokolova +15 cm, 3:an Kutjerenko -5 cm och 4:an Kolaric +29 cm.
     Men samtidigt gjordes normala - eller t o m sämre - resultat av många längdhoppare av båda könen. T ex åkte statistikettan Tsatoumas ut i kvalet efter tre hopp kring 7.70, ca halvmetern under årsbästat.
     Ett systematiskt mätfel var det alltså knappast. Och Bayers monsterhopp var tveklöst ca fyra decimeter längre än hans 8.29 i första omgången. Det ser man av TV-grafiken liksom av skalan bredvid gropen.
     Så den spanske förbundsordförandens uttalande till sina medier om att 8.71-resultatet kan ha berott på felmarkering i gropen är grundlöst. (Kan hans hypotes hänga samman med att det slagna europarekordet tillhörde en spansk hoppare?)
     Men visst känns det ändå som om något kunde hjälpa vissa hoppare till extra bra resultat. Polacken Starzak t ex radade upp 8m-hopp efter en säsong där fyra av sex tävlingar före Turin gett längder kring 7.75.
     En möjlig förklaring skulle kunna vara en extra "sviktig" planka som fungerade som något av språngbräda om man träffade rätt. Det skulle också kunna förklara att hoppare som Michel Tornéus, som knappt hade tån på plankan i sina hopp, inte fick någon "bonus".
     Hur det verkligen var lär vi aldrig få reda på. Däremot vet vi att Sebastian Bayers liv som längdhoppare förändrats i grunden. I fortsättningen ligger förväntningarna på en grymt hög nivå och allt han gör kommer att jämföras med dessa 8.71 ("Bara 8.37 idag, vad har hänt?").