Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Folket vill ha kvar friidrotten!

 25 mar, 2009.Idag presenterades den utredning om Stockholms Stadions framtid som Stockholms Stad beställt av en arkitektfirma. Utredningen hade resulterat i sex olika förslag varav hälften avsåg ett fortsatt sambruk av fotboll och friidrott medan den andra hälften inkluderade endast fotboll
     Gemensamt för alla förslagen var en kraftig ökning av publikkapaciteten (till 20.000) vilket kräver om- och tillbyggnader av läktarna så genomgripande att mycket av Stadions unika karaktär och profil skulle förändras. Dessutom bedöms kostnaden för en sådan omvandling uppgå till över 200 miljoner kronor (gäller samtliga alternativ).
     Alternativet att bibehålla nuvarande arena med normal modernisering/upprustning - något som friidrotten gärna ser eftersom Stadion idag och även i framtiden (Diamond League!) bevisligen kan husera galor ända upp på allra högsta världsnivå - har inte ingått i utredningsuppdraget.
     Läs mer på Stockholms Stads hemsida där alla dokument om Stadion-utredningen finns upplagda.
     Eftersom Stadion är en kommunalt ägd anläggning kan det vara intressant att veta vad stockholmarna själva faktiskt tycker om hur arenan skall användas. Vad de tycker har det välrenommerade marknadsundersökningsföretaget Synovate tagit reda på i en dagsfärsk opinionsundersökning. En undersökning som gav bl a dessa svar:
     * "Vad förknippar du Stadion mest med?": 60% DN Galan, 27% konserter, 26% allsvensk fotboll, 18% annan idrott.
     * "Stadion ska vara en arena för ...": 86% både fotboll och friidrott, 5% bara fotboll (resterande 9% ingen uppfattning).
     Medan nästan nio av tio stockholmare vill ha kvar friidrotten på Stadion är det alltså bara en av tjugo som förordar bara fotboll! Mycket entydigare kan knappast "folkets röst" vara. Särskilt som stödet för "friidrotten kvar på Stadion" ligger på minst 82% i alla olika kategorier av kön och ålder.
     Läs mer på DN Galans hemsida!
     I pressmeddelandet efter dagens presentation sa finansborgarrådet Sten Nordin bl a:
     - Det är viktigt att vi tittar på alla möjligheter hur vi kan utveckla Stockholm till evenemangsstad i världsklass.
     Något som omöjligt kan förenas med att friidrotten skulle tvingas bort från Stadion. För det är ju just precis friidrotten som nu står för Stadions idrottsliga världsklassevenemang - DN Galan - och som dessutom bjuder Stadion på ytterligare ett evenemang av internationell lyskraft - Stockholm Marathon (med närmare 50% utländska deltagare!).

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11