Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Edvin Wide - tidernas Linnéait får förstås stor uppmärksamhet i jubileumsskriften.

Edvin Wide - tidernas Linnéait får förstås stor uppmärksamhet i jubileumsskriften.
Foto: alj

Dagens namn är Linnéa - och
dagens 100-åring är Linnéa!

 13 maj, 2009.Och en som inte bara har namnsdag utan också födelsedag idag är en av de klassiska svenska friidrottsklubbarna - IF Linnéa. Det var nämligen just den 13 maj som föreningen bildades. Och året var 1909, dvs Linnéa kliver idag in i 100-åringarnas skara.
     Även om denna Södermalmsförening under sin sekellånga tillvaro haft många olika sektioner är det framförallt två sporter som gjort klubbnamnet känt - boxningen och friidrotten.
     Friidrotts absoluta topperiod inföll på 1920-talet då man med löparlegenden Edvin Wide som anförare tillhörde den absoluta Sverigetoppen av klubbar. Fyra världsrekord (tre individuella och ett i stafett) och två mästerskapsstandar var de främsta meriterna.
     Till skillnad från många andra av de klassiska Stockholmsklubbarna har Linnéa-friidrotten överlevt ända in i modern tid. Rollen de senaste decennierna har varit som ungdomsklubb där stavhopparen Martin Eriksson och sprintern Alexander Lakhanpal båda fått ikläda sig landslagsdräkt.
     Och för något år sedan etablerade Linnéa också en snabbt växande långlöparsektion, startad av en av 1980-talets ungdomsfriidrottare.
     Med anledning av jubileet har IF Linnéa förstås sammanställt en jubileumsskrift - "IF Linnéa 100 år" - där klubbens historia (aktiva, ledare, händelser m m) speglas och dokumenteras. Ungefär en tredjedel av de 80 A4-sidorna ägnas åt friidrotten, som dessutom figurerar flitigt i de allmänna artiklarna.
     Mycken läsning för den friidrottshistoriskt intresserade alltså. Boken kan beställas till en kostnad av 100 kr plus porto.

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9