Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag har ju många år på mig

 16 jun, 2009.- Jag opererade axeln i vintras och har inte kunnat träna så mycket styrka, det är förklaringen tror jag.
     Det säger Sofia Larsson, Månadens friidrottare för maj 2009, på frågan om varför hon kastat så långt som hon gjort i upptakten av den här sommaren.
     - Jag har alltså kunnat fokusera på tekniken och torrkastat mycket skulle man kunna säga. Haft tid att öva in små detaljer, och det har gjort att jag känner mig mycket säkrare i tekniken. Vi har bland annat ändrat på hur jag börjar kastet, försökt få bort att jag hoppar in i utkastet.
     Sofia Larsson kommer från Säffle, men tävlar sedan några år tillbaka för IF Göta i Karlstad.
     - Det föll sig naturligt. Jag gick på FIG:et där och spenderade nästan all min fritid med kompisar i Karlstad också. Säffle är ingen stor klubb och jag kände att jag skulle kunna utvecklas bättre i Göta, säger hon.
     Sin friidrottskarriär inledde hon redan som sexåring och fram till 16 års ålder höll hon på med de flesta grenarna. Som 15-åring var hon trea i Sverige i mångkampsstatistiken för sin ålder, efter Jasmine Henriksson och Jenny Johansson, båda två också mest kända som diskuskasterskor idag.
     - Jag provade diskus på allvar i en Castorama och eftersom jag haft problem med ryggen när jag kastade spjut och benhinnorna när jag sprang häck kändes det som ett naturligt val att satsa på diskus.
     - Jag känner att jag haft mycket nytta av den allsidiga träningen för mitt diskuskastande. Spjutträningen har givit mig förmågan att slappna av i kastarmen, något som är en förutsättning för att kasta långt.
     Sommarens stora mål för Sofia är Junior-EM för 22-åringar i litauiska Kaunas 16-19 juli.
     - Jag hoppas på medalj. Det sa jag redan innan säsongen och nu efter att det gått så bra känns det ännu naturligare. Det ska bli otroligt roligt, ser fram mot det mycket.
     Redan nu till midsommarhelgen får Sofia ta på sig landslagslinnet då hon representerar Sverige i lag-EM i Leiria, Portugal. Anna Söderberg är skadad och det öppnar upp dörren för Sofia.
     - Det ska bli jättespännande. Jag har kastat i Finnkampen förut men aldrig på en så här stor tävling. Så klart är det tråkigt att inte Anna kan kasta, hon har betytt mycket för mig, och hennes karriär är väldigt imponerande.
     - Anders Axlid (Annas man och tränare, red.anm) och min tränare Anton Leion har ett väldigt bra utbyte, och både Anders och Anna är så himla snälla och stöttar och hjälper till.
     Vid Folksam Grand Prix-tävlingen i Göteborg i början av juni kastade Sofia 58.65 och klarade därmed B-kvalgränsen till VM i Berlin. Något klartecken till VM har hon ännu inte fått, men för bara en månad sen fanns VM inte ens i tankarna.
     - Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle kasta så långt redan nu. Men det var inget perfekt kast. Jag fick ingen hjälp av vinden och tekniskt finns det en hel del bitar kvar att jobba på.
     - Jag kommer inte bli besviken om jag inte får åka till VM. Jag har ju många år på mig och vet att jag kan utveckla både styrkan och tekniken. Visst vore det roligt, men mitt mål för sommaren är som sagt JEM22. Det är då jag ska kasta långt, nu efter den här inledningen vet jag att det finns en bit till i kroppen!