Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Lag-EM: De nya reglerna

Rodriguez - sportsligt tveklöst
<br/>solklar nr 1 på 3000m - men utan
<br/>resultat och poäng.

Rodriguez - sportsligt tveklöst
solklar nr 1 på 3000m - men utan
resultat och poäng.
Foto: Deca Text & Bild

 20 jun, 2009.Tyvärr kom den första lag-EM-dagen att besanna flera av de från många håll framförda farhågorna avseende de nya specialregler som tagits fram av Europaförbundet.
     * "Diskning på första tjuven" behövde aldrig tillämpas och kan väl då ses som en framgång eftersom det alltså inte blev någon tjuvstart.
     * Begränsningen till totalt högst fyra rivningar i höjd/stav passerade också ganska obemärkt. Men det var inte speciellt oväntat eftersom de flesta hoppare sällan gör mer än 4-5 rivningar per tävling. Så den enda egentliga effekten var att några av de bästa hopparna tappade 1-2 chanser på sin sista höjd, dvs vi fick en trolig lätt sänkning av resultatnivån.
     * Ännu påtagligare var den resultatsänkande effekten av att hälften av deltagarna i de övriga teknikgrenarna bara fick två försök vardera. I manliga längdhoppet - som gick i bra betingelser - var det bara två årsbästan (med 1 resp 5 cm) och det genomsnittliga tappet för de 12 deltagarna i förhållande till årsbästa var 32 cm!!
     Typexempel fransmannen Salim Sdiri som i sin tre senaste tävlingar gjort 8.42 - 8.00 (GL Berlin) - 8.19 (Ostrava) men som nu stannade på 7.74! Michel Tornéus med -24 cm hade det fjärde minsta tappet i fältet!
     * Uppdelningen av sprintgrenarna på två heat strikt efter årsbästa skapade sportslig orättvisa. Att ryskan med bästa perset - men inget årsbästa - sattes i ett B-heat hon vann med 2½ sekund på en tid 0.07 från segertiden i A-heatet var ju totalt fel för alla berörda.
     * Men den regeländring som var mest ifrågasatt i förväg - att plocka av löpare på vägen i de längre loppen - blev den verkliga katastrofen. Stor förvirring rådde och absurditeten blev tydligast i kvinnliga 3000m där den suveräna vinnaren Natalia Rodriguez från Spanien diskades därför att det visade sig att hon faktiskt med några tusendelar hade råkat vara allra sist fem varv tidigare.
     För publiken (som var ytterst sparsam på arenan trots fri entré) och för TV-publiken runtom i Europa - dem för vilka regeländringen påstods vara gjord - var det omöjligt att veta vad som pågick. TV visade överhuvudtaget bara ett par av situationerna.
     Uppenbart var det bra nära hopplöst också för funktionärerna att plocka bort rätt löpare. Vid efterkontroll visade det sig t ex att Oskar Käck nog blev felaktigt avplockad i 5000m-loppet.
     Och för Ulrika Johansson på hinder var det ännu värre: Springande stabilt med halva fältet bakom sig 30-40 cm från innersargen blev hon plötsligt undanträngd bakifrån av en panikslagen polska som pressade sig förbi i en lucka som inte fanns. Ulrika tappade löpsteg och rytm av den överraskande prejningen bakifrån och innan hon hann komma igång igen hade hon blivit passerad av ett gäng löperskor även på utsidan och var plötsligt sist precis vid linjen. Och därmed tvungen att bryta!
     Det som gör situationen än mer stötande osportslig är att den prejande polskan faktiskt då själv redan skulle ha varit avplockad för att ha varit klart sist ett varv tidigare!!! Ändå var hon kvar på banan och tilläts påverka skeendet på ett avgörande sätt.
     Man kan också fråga sig hur bandomarna kunde missa den ojusta löpningen. Fast å andra sidan vad kan egentligen göras när offret för ojustheten redan tvingats bryta?
     Apropå bandomarna fick 400m-ettan Tim Benjamins solklara steg - flera - mitt på linjen i utgången ur sista kurvan passera utan åtgärd. Men det var ju ingen ny regel.