Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Hasse Sjögren

Osannolikt guld av Johan!

 11 jul, 2009.Den svenska guldglädjen var inte över med Angelica Bengtssons stavseger. Johan Rogestedt överrumplade allt och alla med att spurta förbi kenyanerna Kiplangat och Kipkoech samt fransmannen Herriau i en stökig 800-final.
     Loppet började vansinnigt fort, men när farten sjönk samtidigt som alla skulle samlas på gemensam bana så föll etiopern Dejene. Johan höll sig längst bak, ja han kunde nog inte göra något annat i den farten, och slapp undan allt trassel.
     Dejene fick panik, reste sig och spurtade ikapp och förbi samtliga lagom till klockringningen. Den kraftansamlingen blev förstås dyr och han sjönk sen tillbaka till jumboplatsen.
     Herriau passade på att sticka efter 450 meter när det gick riktigt såsigt och det tog en liten stund innan kenyanerna reagerade och fick med sig Johan.
     In på upploppet låg Stenungsundaren på fjärde plats, men gick runt Kiplangat på tredje banan och närmade sig över hela upploppet medan fransmannen började segna. På de allra sista fem meterna pressade Johan sig förbi båda kenyanerna och slog dem med fem respektive nio hundradelar. Se målfotot!
     Precis som Angelica är Johan född 1993 och har alltså ett år kvar i den här kategorin. Johan är den ende av finalisterna som inte har sprungit 800 meter under 1:50. Segertiden 1:50.92 är till och med hans första lopp under 1:51 och det tredje raka perset på UVM.
     – Vi går omkring i ett rus här nere, berättar landslagsledaren Håkan Widlund. Johan är den enda som beter sig normalt. Han har nog inte förstått vad han ställt till med.
     – Kenyanerna var ärligt tagna och kom fram och gratulerade oss ledare efteråt. Det är helt sjukt!
     IAAF uppmärksammar Johans vinst som den första europeiska på 800 meter i Ungdoms-VM:s historia.

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11