Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

- Jag ska stå på startlinjen på ett internationellt mästerskap igen!

 22 jul, 2009.- Jag ska stå på startlinjen på ett internationellt mästerskap igen. Har man en gång varit med vill man uppleva det igen, de tävlingarna slår allt!
     Philip Nossmy gjorde i juni sitt första häcklopp sedan 2006. Redan på andra tävlingen i Sollentuna slog han Robert Kronberg och ett par dagar senare sprang han på 13.75 på Världsungdomsspelen på Ullevi. Efter år av skador var Philip tillbaka på högsta Sverigenivå.
     - Jag flyttade tillbaka till Malmö från Karlstad förra hösten och började träna med min gamla träningsgrupp och Stanley Szczyrba igen. Jag lärde mig väldigt mycket i Karlstad och hade ett fantastiskt stöd av Ulf Karlsson och de andra där, men kände ändå att det var dags att flytta tillbaka, säger Philip.
     - Under alla år har jag haft de flesta av mina vänner och mitt sociala liv kvar i Malmö och det är en trygghet att ha dem nära. Bara det att ha alla vänner i träningsgruppen närvarande jämnt, även när jag kört rehab, har gjort mig mer avslappnad och hjälpt mig i min väg tillbaka. Miljöombytet har gett mig en riktig nytändning.
     Under de år han varit skadad har han hela tiden hållit kontakten med friidrotten och aldrig varit nära att ge upp. Det som ändrats är inställningen till idrottandet.
     - Ibland så tror jag att det varit bra att jag varit skadad. Förut var friidrotten och häcklöpningen allt men nu har jag en mycket lugnare syn på livet och löpningen. Jag har insett att det finns andra värden och det tror jag gör mig till en bättre häcklöpare idag.
     - Jag har också blivit mycket bättre på att lyssna på kroppen. Tidigare har jag börjat köra för mycket kvalitet när skadorna känts lite bättre och då gått sönder direkt igen. Nu har jag en mer långsiktig plan. Har jag varit borta så länge kan jag ta det lite lugnare och se till att jag verkligen känner mig beredd när jag står på banan.
     Något annat Philip blivit bättre på är att hantera förväntningarna både från honom själv och från omvärlden. När det gick som bäst som junior upplevde han att det var svårt att vara nöjd och kunna tackla motgångar.
     - Jag minns junior-VM i Chile 2000. Mitt mål inför tävlingarna var att först och främst kvala och sen i bästa fall ta mig till final. Sen visade det sig att jag var världsetta när tävlingarna skulle starta och alla började prata om medaljer och guld.
     - Det var lätt att dras med i de tankarna och trots att jag nådde mitt egna mål och sprang bra i finalen, jag kom femma, var jag så besviken efteråt. Den fällan tror jag inte att jag kommer falla i igen, jag har bättre koll på varför jag håller på och har insett att placeringar och tider inte är allt som betyder något.
     Närmast väntar en intensiv tävlingsperiod för Philip. FGP Karlstad, Sundsvall Wind Sprint, DN Galan och SM ska hinnas med på en dryg vecka. Sen blir det lugnare inför Finnkampen i slutet av augusti. Något VM räknar han inte med i dagsläget.
     - Klarar jag kvalgränsen och kommer med är det jätteroligt men det vore en rejäl bonus. Fokus och målsättning ligger mera på EM nästa år. Då vill jag stå där på startlinjen och veta att jag är bättre än någonsin.
     - SM är mitt stora mål i år och går dessutom på hemmaplan. Väl på banan är målsättningen alltid att vinna och det vore väldigt kul att få ta ett SM-guld inför kompisar och anhöriga på Malmö Stadion.
     - Att ha haft Robban att fightas med alla år har varit väldigt värdefullt, man har förstått att man inte varit så långt ifrån att kunna gå till final på VM eller OS. Men nu tar jag gärna över som bäst i Sverige, säger Philip med ett skratt