Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Intervjun:
Rizak Dirshe


friidrott.se:s intervjuare: Jonas Hedman

Genombrottsloppet på 1500m vid Bislett Games i juni:
Förste svensk under 3:40 sedan 1998!
(foto: Hasse Sjögren)


"EM i Göteborg var en underbar upplevelse!"Rizak Dirshe nådde i somras den bästa svenska EM-placeringen på 1500 m på 20 år då han efter riktigt bra avslutningar i både försök och final blev nia på 3:42.87.

- Det var min första mästerskapsfinal och det var otroligt härligt att få springa inför hemmapubliken på Ullevi! Sista 100 meterna kommer jag aldrig att glömma!, säger Rizak.


foto: Hasse Sjögren

Men det började allt annat än bra eftersom han missade starten (!) i försöksloppet.

- Jag stod längst ut närmast publiken och det var sånt liv på läktaren att jag inte hörde startskottet. Men jag trodde att startern skulle återkalla fältet men istället fick jag sticka iväg ett par meter efter de andra.

Det blev därför ett stressigt och ryckigt lopp för Rizak som dock fick kontakt med klungan ganska snabbt.

- Paniken kom över mig eftersom jag tappade position direkt från start. 300 m från mål var jag riktigt trött men såg att de framför stelnade till och då tänkte jag att nu är det bara att ge allt. Och så fick jag den där underbara adrenalinkicken!

I utgången ur sista kurvan tog Rizak ett steg åt höger och passerade en löpare. Sedan minns han inget mera.

- Jag hörde speakern i början av upploppet men sedan blev allt tyst. Jag såg bara en tunnel fram till mållinjen. När jag kom i mål visste jag inte om finalplatsen var klar.

Rizak rusade i mål som sexa på 3:41.67 - mindre än två sekunder bakom heatvinnaren Mehdi Baala - och tog sig till final som elfte man.

Extrem urladdning

Rusningen efter den missade starten, det ryckiga loppet och långspurten tog helt musten ur honom.

- Jag har aldrig tagit ut mig på det sättet förut. Tio minuter efter målgången föll jag ihop i mixed zone och höll på att svimma.

Trots urladdningen kunde han två dagar senare prestera ett nytt topplopp med en stark avslutning.

- Jag fick en riktig adrenalinkick på slutet då också. När publiken reser sig sista 100 och man inte ens hör sin egen andhämtning för allt liv - då upplever man något underbart! Då finns man liksom inte längre utan ser sig själv utifrån på något svårbeskrivbart sätt. EM i Göteborg var en riktigt skön känsla - jag njöt av varje minut!

Efter EM avslutades säsongen med Finnkampen i Helsingfors vilket resulterade i andraplatser på både 800 och 1500 m för Rizak. Sedan dess har träningen fungerat bra.

- Jag hade en överansträngning i vaderna i höstas men det gick över ganska snabbt.

Han har ökat på träningen ytterligare men är noga med att köra så mycket som möjligt i tävlingslik fart.

- Hösten 2005 sprang jag 9-10 mil i veckan och som mest 11 mil. Den gångna hösten har det varit flera veckor på 12-13 mil. Kvalitetsträningen består av tre intervallpass per vecka plus ett backpass.

Mycket cykel

Tre till fyra dagar i veckan tränar han dubbla pass. Han kör också mycket alternativträning i form av cykel.

- Jag sitter på testcykeln nästan varje dag. Oftast 40 minuter upp till en timme och ibland när jag känner mig sliten så byter jag ut ett distanspass och cyklar istället två timmar. Det är skonsamt för benen eftersom det inte är samma belastning, förklarar Rizak.

Cyklingen tror han också är en anledning till att han fått vara skadefri ett längre tag. Under 800 m-karriären lyckades han sällan vara skadefri två år i rad.

- Jag är noga med att kvalitetspassen på bana ska gå så nära tävlingsfart som möjligt. Det kan till exempel innebära 2x2000 m på 5:30 med fyra minuters vila. Eller en tolvhundring på 2:54-2:55, fem minuters vila, en fyrhundring på 61-64 sekunder och så en trehundring. I ett sådant pass handlar det om att träna på att springa med mjölksyra.

Rizak återkommer flera gånger under samtalet till ordet rutin och menar att han fortfarande saknar mycket av det på 1500 m.

- Jag behöver springa fler lopp för att lära mig distansen. På Bislett Games i Oslo i somras räknade jag fel på varven och trodde att det var två kvar när klockan ringde!

Mannen med hälkicken
foto: Hasse Sjögren


Orutinen visar sig också i en bristande fartkänsla.

- Jag har svårt att avgöra om ett varv går på 53 eller 58 sekunder. Men det kommer.

Trots den ökade träningen har han lyckats behålla sin snabbhet.

- I somras satte jag personligt rekord på 400 m på träning - 47.7. En sådan snabbhet har inte många medeldistansare. För mig gäller det att förbättra snabbhetsuthålligheten och bli starkare.

Okänt födelseår

Rizak är omsorgspedagog och jobbar som aktivitetslärare i Malmö.

- Jag hjälper barn som har Aspergers syndrom. De har någon form av medfödd hjärnskada och är ofta osociala och har problem att lösa vardagliga problem. Jag har jobbat heltid hela hösten men kommer att vara tjänstledig från och med mars för att träna på heltid, förklarar Rizak.

Han är född i Somalias huvudstad Mogadishu och kom till Sverige i början av 90-talet. 1994 började han tävla och 1999 blev han svensk medborgare. När är du född?


foto: Ryno Quantz

- Det vet jag faktiskt inte! I Somalia är det inte så viktigt att hålla reda på det. Men när jag kom till Sverige fick jag ett personnummer och där står det 720105.

Att inte veta när han är född stör honom inte det minsta.

- Att veta exakt när man är född tror jag är en västerländsk sak. Som löpare kan det säkert vara en mental blockering att veta det. Man är ju inte äldre än man känner sig!


Rizak berättar att under hela den tolv år långa karriären som 800 m-löpare var det att prestera något bra som drev honom. Träningen var inte det roligaste.

- Sedan jag gick upp på 1500 m så är det annorlunda. Jag trivs bättre med träningen idag, jag njuter mer av den och kan springa avslappnat på ett annat sätt. Prestationsångesten är borta.

Planerna för fortsättningen av 1500 m-karriären sträcker sig två år framåt mot Beijing-OS. Nu i vinter blir det några inomhuslopp fast utan någon speciell satsning:

- Mitt fokus är på utomhussäsongen, men går det bra så blir det nog EM i Birmingham.

Utomhus är VM i japanska Osaka det stora målet. Slutmålet är alltså OS i Beijing. Sedan planerar han att bli tränare.

- Ibland när jag springer mina 90-minuterspass i dåligt väder så kommer jag att tänka på de där underbara dagarna i Göteborg. Jag har faktiskt drömt om EM i efterhand! Det där försöksloppet på Ullevi kommer jag aldrig att glömma!, avslutar Rizak Dirshe. 

Fakta
Född: 5 januari 1972 i Mogadishu, Somalia
Längd/vikt: 182 cm/ 65kg
Föreningar: Skellefteå AIK
(-1994), Hälle IF (1995-2000), Malmö AI (2001-)
Tränare: Ola Thorsson

Personliga rekord
200 m: 22.80 (1997)
400 m: 47.97 (2000)
800 m: 1:45.45 (2003)
1000 m: 2:19.96 (2000)
1500m: 3:38.47 (2006)
5000m: 15:04.0m (2001)

foto: Hasse Sjögren